Hlavní obsah

Fotogalerie. Sověti v Brně bombardovali přesněji než USA, míní expert

Foto: Encyklopedie dějin Brna

Před 75 lety zažilo Brno ničivé bombardování.

Reklama

Sovětští vojáci za druhé světové války cíle v Brně bombardovali přesněji než Američané. „Armáda Spojených států využívala plošné, kobercové bombardování,“ řekl Petr Vachůt z Muzea města Brna.

Článek

Vachůt je spolutvůrcem internetové aplikace zobrazující na mapě Brna jednotlivé dopady bomb. V tomto týdnu uplyne 75. let od zahájení sovětského bombardování Brna.

Sověti za druhé světové války začali cíle v Brně bombardovat 8. dubna, nálety pokračovaly víc než dva týdny. Do 26. dubna, kdy bylo město osvobozeno, si vyžádaly celkem 274 mrtvých a 333 zraněných.

Foto: Encyklopedie dějin Brna

Sovětské nálety si v Brně vyžádaly celkem 274 mrtvých a 333 zraněných.

Už v srpnu 1944 a později do konce roku však Brno bombardovali Američané. „Mezi nálety Američanů a Sovětů je ale podstatný rozdíl. Američané bombardovali plošně, a to z výšky čtyř až šesti kilometrů. Šlo o klasické kobercové bombardování. Sověti těžké bombardéry k tomu určené k dispozici neměli, bombardovali tak lehčími letouny i bombami, zato přesněji,“ uvedl Vachůt. Po bombardování Američany tak v Brně podle něj vznikly i větší materiální škody. „Bomby Američanů byly těžké, schopné rozbíjet budovy. Bomby Sovětů měly jiné, takzvané živé cíle. Tanky, vlaky, auta, pěchotu,“ uvedl Vachůt. I přesto se však podle něj někdy stalo, že vojenské cíle byly zaměněny a bomby dopadly na civilisty.

Foto: Encyklopedie dějin Brna

Američané bombardovali plošně, Sověti bombardovali lehčími letouny i bombami, zato přesněji.

Rozdílné je podle něj i zmapování jednotlivých událostí. V roce 1944 ještě podle Vachůta fungovala policie i hasiči a jednotlivé události, i třeba co se týče počtu obětí, jsou relativně přesně zaznamenány. V dubnu 1945 byl v ale Brně podle něj už zmatek. „Lidé byli v podstatě čtrnáct dní zavření ve sklepech či v krytech. Už nikdo nic nepočítal, jsou to jen odhady. Navíc šlo už těžko odlišit, co byl výbuch letecké bomby a co kaťuše nebo dělostřelectva,“ uvedl Vachůt.

Foto: Encyklopedie dějin Brna

Po bombardování Američany vznikly větší materiální škody. Bomby Sovětů měly jiné, takzvané živé cíle. Tanky, vlaky, auta, pěchotu.

Vachůt je spoluautorem internetové aplikace  zobrazující na mapě dopady bomb. Spustil ji k 70. výročí bombardování Brna. Podle něj aplikace zaznamenala velký ohlas a zpočátku mu denně přicházelo až pět e-mailů, kdy některé z nich zpřesňovaly zveřejněná data.

Foto: brno.cz/bombardovani

Internetová aplikace zobrazuje na mapě Brna jednotlivé dopady bomb.

Nálety na Brno jako významné průmyslové centrum trvaly od srpna 1944 až do osvobození v dubnu 1945. K hlavním cílům Američanů a později Sovětů patřilo nádraží, letiště, z továren pak Zbrojovka a Zetor. Pumy poničily tisíce domů a zabily stovky Brňanů.

Reklama

Doporučované