Hlavní obsah

Fotogenická Jizerka, zbytečný strach z vlků na Šumavě i otročina cestářů v Krkonoších

Celý pořad Atlas Česka naleznete ve videu uprostřed článku.Video: Martin Wenzel, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Liberci začali řešit, jak naložit s životním dílem architekta Karla Hubáčka, s Ještědem. Podíváme se za vlky na Šumavu a řekneme si, proč není důvod se jich bát. A abychom neopomenuli ani největší české hory, Krkonoše, ukážeme vám, jakou dřinu tam odvádějí siláci při obnově cest. Magazín regionálních zajímavostí Atlas Česka toho samozřejmě i tento týden nabízí mnohem víc.

Článek

Západní Čechy

Ukázat nevhodné příklady reklamy ve veřejném prostoru, to byl cíl komentované procházky centrem města. Vizuální smog trápí Plzeň podobně jako jiná velká města. Platforma Vizuální smog v Plzni by to v budoucnu ráda změnila.

Pět mláďat přibylo letos do smečky ve vlčím výběhu nedaleko šumavského Srní. Ten se veřejnosti otevřel v roce 2015, základem smečky byli tehdy samec přivezený ze zoologické zahrady v Plzni narozený v roce 2013 a o tři roky starší samice z německého Lohbergu.

Severní Čechy

Je nejstrmější železnicí v Čechách a už v roce 1992 ji Ministerstvo kultury ČR prohlásilo za památku. Unikátní ozubnicová dráha, známá jako Zubačka, by dnes už neexistovala, nebýt vytrvalosti nadšenců z Železniční společnosti Tanvald, kteří se ji rozhodli před patnácti lety zachránit.

Sto tisíc korun zaplatí Liberecký kraj dědicům po architektovi Karlu Hubáčkovi za používání práv k vyobrazení Ještědu. Radní se tím chtějí vyhnout porušení zákonů při propagaci kraje.

Nejzajímavější příběhy z českých, moravských a slezských regionů přináší pořad Atlas Česka.Video: Seznam Zprávy

Jižní Morava

Na Brněnské přehradě nově platí zákaz koupání. Hygienici jej tam vyhlásili po deseti letech. Za špatnou vodu může extrémní sucho i rychlý nástup léta.

Na náměstí ve středu Brna možná umístí devítimetrovou sochu císaře Josefa II. Do centra města by se vrátila po sto letech. Už třicet let shlíží na pacienty psychiatrické léčebny v brněnských Černovicích. O definitivním verdiktu hlasují i Brňané.

Východní Čechy

Po dvaceti letech snah o vybudování nového fotbalového stadionu schválili zastupitelé Hradce Králové vyhlášení veřejné soutěže na výstavbu první etapy sportovní arény. Ta má nahradit již částečně zbouraný Všesportovní stadion z roku 1960, který dlouhodobě kritizuje klub, hráči i fanoušci. Stavba první etapy by neměla přijít na víc než 396 milionů korun bez daně, náklady na celý nový stadion mají být maximálně 550 milionů.

Na řadě míst v Krkonoších se musí turisté v létě připravit na omezený pohyb po některých turistických stezkách či na jejich úplné uzavření. Dělníci tam opravují kamenné i dřevěné chodníky. Lidé v létě neprojdou například z Růžohorek na Sněžku a obejít musí i Úpské rašeliniště. Způsob oprav turistických stezek se za posledních 100 let příliš neproměnil, gró stále tvoří ruční práce.

Severní Morava

Proslulý baníkovský stadion Bazaly jde k zemi. Momentálně se bourá hlavní tribuna, na jejíž místě za čtrnáct měsíců vyroste moderní hala pro mladé fotbalisty.

Agresivní komáři obtěžují v posledních měsících obyvatele Zvole na Šumpersku. V květnu a červnu byla obec na pokraji kalamitního stavu. Nyní se situace uklidňuje, odborníci ale varují, že pokud se opět výrazně oteplí, mohou se agresivní komáři kdykoliv vrátit.

Praktický návod, jak naladit Televizi Seznam naleznete ZDE.

Reklama

Doporučované