Hlavní obsah

Fotograf Buxbaum se v nové knize věnuje židovským výročím úmrtí

Foto: Seznam Zprávy

Zlínský kraj.

Reklama

Fotograf Jindřich Buxbaum se ve své nové knize věnuje židovským výročím úmrtí, takzvaným jarcajtům. Objektivem fotoaparátu zachytil setkání zbožných židů u hrobů významných učenců, kteří žili v 17. až 19. století.

Článek

Publikaci nazvanou Sedmero požehnání Buxbaum představil na tvrzi v Kurovicích na Kroměřížsku, která hostí část letošního programu festivalu židovské kultury Ha-Makom.

Autor židovského původu v knize představil sedm jarcajtů, při nichž chasidé, tedy zbožní židé, uctili život a dílo učenců. „Trvalo mi to několik let, než jsem se k nim dostal. Ta cesta není jednoduchá, je to velmi uzavřená společnost a málokoho si k sobě pustí tak, aby se s nimi dalo pracovat nebo aby vás nevyhnali. Je to kolikrát hlídané a je problém se tam dostat bez referencí, které třeba já mám za ty roky,“ řekl dnes ČTK Buxbaum.

Na fotografiích pracoval čtyři roky. V publikaci je doprovázejí texty judaisty Daniela Soukupa, které si zájemci mohou přečíst v češtině i angličtině. „Poutě k rabínským hrobům se rozvíjejí až od poloviny 19. století s rozvojem chasidského hnutí, které hledá cestu k přimknutí se k boží přítomnosti,“ uvedl Soukup. Chasidé podle něj věří, že přímluva u duchovního otce je platná jak za jejich života, tak i po smrti.

Nedaleký Holešov, který je centrem 20. ročníku festivalu židovské kultury, reprezentuje v knize jarcajt rabína Šacha, vlastním jménem Šabtaj ha-Kohena. Ve městě žil a působil v 17. století. Je pohřben na holešovském židovském hřbitově, kam každý rok na výročí úmrtí přijíždějí uctít jeho památku stovky zbožných židů z mnoha světových zemí.

Snímky z Šachova jarcajtu jsou k vidění nejen v knize, ale díky volně přístupné výstavě až do 6. září také v holešovském zámku. Na čtvrtek navíc připravili organizátoři festivalu v holešovské Šachově synagoze od 16:30 autorskou besedu. Buxbaum při ní bude o své knize hovořit s hebraistou Jaroslavem Achabem Haidlerem.

Publikace má 160 stran, vydalo ji nakladatelství Grada. K dostání je kromě festivalových míst také v knihkupectvích, prostřednictvím internetových e-shopů a přímo u vydavatele.

Reklama

Doporučované