Hlavní obsah

Fotograf nasnímal neklid spánku: Co se děje s tělem, když spíte?

Foto: Nikola Ivanov

„Problém spánkových poruch je obecně v tom, že místo abychom řešili jejich systémové příčiny a přehodnotili svůj přístup k práci a výkonnosti, snažíme se pouze vypořádat s následky,“ řekl Nikola Ivanov v jednom z dřívějších rozhovorů.

Reklama

Nikola Ivanov se podrobil experimentům, jimiž Národní ústav duševního zdraví zkoumá příčiny spánkové paralýzy. Umělec výzkum nasnímal. Zajímalo ho, jak je spánek podmíněn kulturně, sociálně i politicky.

Článek

O spánek se Ivanov začal zajímat ve chvíli, kdy u sebe zpozoroval častější příznaky spánkové paralýzy - zvláštní stav mezi spánkem a bdělostí, kdy člověk nemůže pohnout jediným svalem v těle. Tento stav může být doprovázen i halucinacemi. Toto téma využil i pro svou diplomovou práci, kde se zabývá spánkem ze sociální a politické perspektivy. Výsledkem je knižní antologie o biopolitice spánku nazvaná Odpočinek v neklidu. Tu nyní připravuje pro oficiální vydání.

Výseč své práce poskytl Nikola Ivanov redakci Seznam Zpráv, podívejte se.

Nikola Ivanov

* Umělec, fotograf a grafický designér.

* V současnosti studuje doktorský program na pražské UMPRUM.

* Jeho diplomový projekt - Odpočinek v neklidu - se věnuje tématu biopolitiky spánku, a to především ve vztahu k modernitě a kapitalismu. Jde o antologii textů poprvé přeložených do češtiny od několika autorů, jimiž jsou Alexej Penzin, Jonathan Crary, Simon Williams, Alan Derickson a Václav Jánoščík, který pro sborník napsal nový text. Kniha je doplněna archivními a autorskými fotografiemi i prací jiných umělců.

Reklama

Související témata:

Doporučované