Hlavní obsah

Fotograf Tomáš Vocelka vystavuje své snímky Prahy z věží

Foto: Getty Images

Praha.

Reklama

V pražské galerii Czech Photo Centre ode dneška vystavuje Tomáš Vocelka, vítěz fotografického Grantu Prahy, který se udílí při cenách Czech Press Photo. Výstava má název Praha pod věžemi a potrvá do 16. srpna.

Článek

Vocelka cenu spojenou s ročním stipendiem na dokumentování života metropole dostal za rok 2018. Návštěvníci dnes zahájené výstavy uvidí, co za rok stačil nafotografovat.

„Z pražských věží můžete zachytit vše to, co ze země. Atmosféru metropole, spěch, nespokojenost statisíců Pražanů se stávající vládou, turistický byznys, který město proměňuje v zábavní park. Radosti, smutky i tíživou samotu uprostřed velkoměsta plného lidí,“ uvedla k výstavě fotografka a kurátorka Martina Houdek, která se na Vocelkově výstavě spolupodílela. Vocelka podle ní ve svém výrazném výtvarném jazyce dokáže skloubit jak cit pro kompozici a barvy, tak rozhodující okamžiky.

„Prahu jsem začal fotografovat koncem 80. let při svých vysokoškolských studiích. Z dnešního pohledu to tehdy byla klasická černobílá street fotografie. Když jsem se v roce 2000 vrátil do Prahy, začal jsem hledat cestu, jak město fotit a vidět jinak,“ říká letos pětapadesátiletý Vocelka. „Když totiž v Praze či kdekoliv jinde žijete delší dobu, postupně přestáváte vnímat kouzlo, které město má, a váš pohled poznamenává běžná denní rutina,“ doplnil.

K fotografování města z výšky ho přiměl synovec, kterému chtěl ukázat Prahu shora. „Sám bych se tam asi jen tak nevypravil, protože výšky mi nedělají zrovna dobře. Takže je trochu paradoxní, že z výšky, ať už z letadla, nebo z věží, docela rád fotím,“ říká autor.

Za rok fotografování Prahy z výšky nastoupal čtyři kilometry do výšky, vylezl 112 krát na věže, střechy, terasy nebo vyhlídky, na věžích strávil přes 120 hodin a spolu s terasami a vyhlídkami jich bylo 43.

Vocelka je reportér původem ze slezského Krnova. Jako fotograf zahájil práci v médiích v roce 1990. V nezávislých zpravodajských týdenících Region začal o něco později kombinovat role píšícího a fotografujícího novináře. Roku 2000 přestoupil do centrální redakce MF DNES, kde více než 12 let působil na pozici hlavního editora. Od roku 2017 působí v Aktuálně.cz, a to jako fotograf a editor.

Tomáš Vocelka má několik ocenění z mezinárodních fotografických soutěží, třeba Sony World Photography Awards, Olympus Global Open Photo Contest, dvakrát postoupil mezi finalisty soutěže Travel Photographer of the Year.

Reklama

Související témata:

Doporučované