Hlavní obsah

Fotografie: Hirošima si připomíná 75 let od atomového výbuchu

Foto: Profimedia.cz

Atomová bomba Little Boy dopadla na město 6. srpna 1945.

Reklama

Minutou ticha a apelem na japonskou vládu k podepsání dohody OSN o zákazu jaderných zbraní si ve čtvrtek zhruba tisícovka lidí v japonské Hirošimě připomněla 75 let od výbuchu atomové bomby.

Článek

Pietní ceremonie v hirošimském Parku míru se každoročně účastní desítky tisíc lidí. Letos byl vstup kromě představitelů státu a města povolen pouze přeživším tragédie a jejich rodinám, kteří dodržovali rozestupy a tváře si zakrývali rouškami. V 8:15 místního času (1:15 SELČ), tedy ve stejný čas, kdy nad městem vybuchla bomba, se parkem rozezněl zvon.

„Jediná atomová bomba 6. srpna 1945 zničila naše město. Tehdy se říkalo, že tu nic po 75 let neporoste,“ řekl starosta Hirošimy Kazumi Macui. „Hirošima se přesto vzpamatovala a stala se symbolem míru,“ dodal.

+5

„Úlohou Japonska je sloužit jako most mezi různými stranami a trpělivě podporovat jejich dialog, abychom dosáhli světa bez jaderných zbraní,“ uvedl ministerský předseda Šinzó Abe.

„Abeho slova neodpovídají jeho činům,“ kritizoval premiéra 47letý Manabu Iwasa, který do parku přišel uctít památku svého otce, přeživšího tragédie, jenž ve věku 87 let zemřel letos v březnu.

„Žádám japonskou vládu, aby dbala volání (přeživších útoku) po podpisu a ratifikaci a Japonsko se stalo součástí dohody o zákazu jaderných zbraní,“ uvedl Macui. Starosta také vyzval světové lídry, obzvláště ty, kteří stojí v čele jaderných velmocí, aby do Hirošimy přijeli a na vlastní oči viděli dopady výbuchu bomby.

Zákaz jaderných zbraní

S dohodou OSN o zákazu jaderných zbraní před dvěma lety souhlasily dvě třetiny všech států, které organizace sdružuje. Dokument dosud ratifikovalo 32 zemí. Úmluvu nepodepsaly jaderné velmoci včetně Spojených států, Británie, Číny, Francie či Ruska.

Shození atomové bomby z amerického letadla na Hirošimu zabilo v roce 1945 kolem 140 000 civilistů, tisíce zemřely později na následky zranění a radiace. Další útok na Nagasaki o tři dny později připravil o život přibližně 70 000 lidí. Japonsko kapitulovalo o šest dní později.

Reklama

Doporučované