Hlavní obsah

Fotografka Tomanová se představí na prestižním festivalu Recontres d'Arles

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Fotografka Marie Tomanová se 4. července představí na prestižním fotografickém festivalu Recontres d´Arles ve Francii.

Článek

„V zastoupení Pragovka Gallery uvede svůj projekt It Was Once My Universe, který byl v rámci festivalu nominovaný na prestižní cenu Louis Roederer Discovery Award. Slavnostní vyhlášení vítěze se uskuteční 9. srpna v historickém kostele Église Des Fréres Precheurs. Součástí programu bude také křest Tomanové druhé fotografické publikace New York New York, kterou vydá německé nakladatelství Hatje Cantz,“ informovala za Pragovka Gallery Eva Janovská.

„Fotografický dokument It Was Once My Universe, se kterým Tomanová žijící již přes deset let v USA uspěla i v zahraniční konkurenci, je osobním projektem, který vznikl v době, kdy se autorka vrátila téměř po deseti letech z USA zpět domů do Mikulova. Moment návratu v novém projektu není pouze radostný, ale přirozeně ukazuje také pocity odcizení a zmatení. Prostřednictvím autoportrétů, které jsou umístěny do mikulovské krajiny a které navazují na její rané práce, přenáší tyto emoce do obrazové podoby a umožňuje tak divákovi nahlédnout do jejího křehkého nitra,“ sdělila Janovská.

Úspěchem Tomanové není pouze účast na Recontres d'Arles, nejstarším mezinárodním fotografickém festivalu, ale také její zařazení do nominace na cenu Louis Roederer Discovery Award pro rok 2021. Prezentace série třiceti autoportrétů s názvem It Was Once My Universe bude pod vedením francouzské kurátorky Sonji Vossové umístěna v historickém centru Arles, přímo v historickém kostele Église Des Fréres Precheurs.

Dramaturgie festivalu Rencontres d'Arles se zaměřuje především na prezentaci fotografických projektů současných tvůrců určených povětšinou pouze a výhradně pro festival. Ve spolupráci s francouzskými a zahraničními muzei a institucemi jsou tak umělecká díla představována široké veřejnosti v kontextu unikátní architektury, například v gotické kapli či industriálních budovách z 19. století. Význam události umocňuje vysoký zájem publika, například v roce 2019 akce přivítala 145.000 návštěvníků.

Tomanová vyrostla v Mikulově na jihu Moravy. Vystudovala Výtvarnou a vizuální tvorbu na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně a následně získala magisterský titul v Ateliéru malby na Fakultě výtvarných umění. Po dokončení studií odjela do Spojených států amerických a v současnosti žije a pracuje v New Yorku. Spolupráce Tomanové se zastupující Pragovka Gallery začala v roce 2017, projektem Young American. Jednalo se o cyklus portrétů z jejího pobytu v zámoří zachycující současnou newyorskou generaci.

Reklama

Související témata:

Doporučované