Hlavní obsah

Fotopast na východě Krkonoš zachytila vlka

Foto: KRNAP

V Krkonoších fotopast zachytila vlka.

Reklama

Fotopast zachytila mladého vlka na Rýchorách. Vlk z Krkonoš vymizel v polovině 19. století. Posledního zastřelili na české straně hor v roce 1842.

Článek

Správa Krkonošského národního parku zachytila díky fotopastem vlka, který se pohybuje v oblasti Rýchor ve východních Krkonoších. „Do Krkonoš se vlci s největší pravděpodobností šíří z východu – z Broumovska a Vraních hor nebo z přilehlé části Polska. Rozmnožování tu ale zatím doloženo nebylo, vše nasvědčuje spíše migraci jednotlivých zvířat,“ upřesňuje zoolog Správy KRNAP Jiří Flousek.

Vlk z Krkonoš vymizel v polovině 19. století. Posledního zastřelili na české straně hor v roce 1842 (na polské v roce 1810). Po mnoha desetiletích se objevil v listopadu 2011, tehdy to bylo také na Rýchorách, a v srpnu 2016 na Erlebachových Boudách. V obou případech po sobě vlci zanechali důkazy v podobě stržené ovce či telat, uvádí KRNAP. Od roku 2011 až do současnosti naši zoologové evidují i další pozorování vlka, ale ta jsou nedoložená. „Prvním skutečným nezvratitelným důkazem novodobého výskytu vlka v Krkonoších se tak stal letošní červnový snímek z rýchorské fotopasti,“ říká ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

Reklama

Doporučované