Hlavní obsah

Fousek a další Evropané vzkazují FIFA: Řekněte nám o Wengerově návrhu víc

Foto: Profimedia.cz

Arséne Wenger rozpracoval vizi FIFA pořádat mistrovství světa každé dva roky. Evropa je vůči celému plánu nedůvěřivá.

Reklama

Představitelé jednotlivých členských asociací UEFA spolu na nejvyšší úrovni jednali o plánu FIFA pořádat světové šampionáty nikoli ve čtyřletém, ale dvouletém cyklu. Rozhodli se vyžádat si k tomu bližší informace.

Článek

Arséne Wenger, v minulosti kouč londýnského Arsenalu, nyní ředitel globálního rozvoje FIFA, odprezentoval před několika dny vizi Mezinárodní fotbalové federace pořádat světový šampionát nikoli každé 4 roky, tak jako dosud, ale v rychlejším sledu.

„Po MS 2026 by další šampionát mohl přijít už v roce 2028,“ říká Wenger. Tvrdí, že v jeho vizi budoucnosti fotbalu by zůstal zachován poměr klubového a mezistátního fotbalu na úrovni 80:20. A že hráči by měli každoročně garantováno 25 dní volna v letních měsících.

Hlavní potíž s případnou změnou cyklu MS by samozřejmě zaregistrovaly kontinentální šampionáty, především pak ten evropský. Odhlédneme-li od letošního Eura, posunutého v čase v důsledku pandemie, střídaly se až dosud evropským fotbalistům kontinentální a světové šampionáty vždy v sudých letech, liché roky pak zůstávaly bez velkých turnajů.

To vše by zcela rozboural Wengerův model, inspirovaný žádostí fotbalového svazu Saúdské Arábie. Rozpracování této vize podpořilo celkem 166 národních asociací z celého světa, zejména pak z Afriky a Asie.

První reakce Aleksandera Čeferina, prezidenta UEFA, tedy Unie evropských fotbalových asociací, vůči celému plánu byla jednoznačně odmítavá. Dokonce s naznačením možnosti bojkotu takového systému ze strany evropských asociací.

Jejich představitelé, konkrétně předsedové a generální sekretáři, se v úterý setkali v rámci videokonference, která se celou problematikou obšírně zaobírala. „Výsledkem celého jednání je společný postup všech 55 členských asociací UEFA. Rozhodli jsme se, že se prostřednictvím UEFA obrátíme společně na orgány FIFA, aby nám celý projekt představily ještě blíže než dosud,“ říká Petr Fousek, coby předseda Fotbalové asociace ČR, jeden z účastníků jednání.

„Chtěli bychom od FIFA přesnější informace o termínech, o finančních záležitostech a dalších podrobnostech nejrůznějšího druhu. Teprve až si tyto věci zpřesníme a vyjasníme, zaujmeme k věci nějaké stanovisko,“ říká Fousek.

Celá věc by podle něj měla běžet velmi rychle. „Následné zásadní jednání mezi UEFA a FIFA na toto téma očekávám v průběhu října,“ říká předseda Fotbalové asociace ČR.

Spekuluje se, že případné finální stanovisko k celé věci by měl vyřknout kongres FIFA v květnu 2022.

Problematiku toho, jak je rozdělena přízeň a nepřízeň vůči celému projektu po jednotlivých kontinentech, nechtěl Fousek rozebírat: „Je to složitější.“

Stejně tak se nechtěl pouštět do úvah, co by se mohlo dít, kdyby mezi UEFA a FIFA nedošlo ke shodě. Tedy zda by pak FIFA od takových vizí upustila, nebo by hrozilo, že by vše rozjela s rizikem evropského bojkotu. „Takové úvahy jdou příliš daleko, nemá smysl něco takového nyní komentovat. Vyžádali jsme si bližší informace, až se s nimi seznámíme, vyjádříme se k věci blíže,“ doplnil Fousek.

Wengerův model by musel na všech kontinentech dramaticky zjednodušit kvalifikační systémy. A pokud by se vždy v sudých letech konalo MS, musely by být všechny kontinentální šampionáty posunuty do lichých let.

Negativní stanoviska už k Wengerovým vizím vyjádřily asociace profesionálních lig. Bližší informace o celém projektu jsme přinesli zde.

Je zjevné, že pořádání MS ve dvouletém cyklu by výrazně zvýšilo příjem FIFA z tohoto turnaje, který podle údajů této organizace sledují v televizi až 4 miliardy lidí na celé planetě. UEFA a profesionální ligy by naopak byly v ohrožení svých vlastních příjmů.

„Hraje se teď velké množství zápasů, náš systém by do všeho vnesl větší efektivitu. Když přeskupíme a omezíme kvalifikace, hráči to v konečném důsledku přivítají. Garantovali bychom jim potřebný odpočinek,“ říká Arséne Wenger.

V prosinci příštího roku se uskuteční MS v Kataru. Pro rok 2026 je světový šampionát přidělen Kanadě, USA a Mexiku. Tohoto turnaje už se zúčastní 48 zemí.

Zda se takovéto megaturnaje budou následně hrát každé dva roky, o tom se bude intenzivně jednat v příštích týdnech a měsících.

Reklama

Doporučované