Hlavní obsah

Francie bude žalovat Google a Apple za nekalé obchodní praktiky. Sankce by mohly jít do milionů eur

Francie žaluje Google a Apple za nekalé obchodní praktiky.Video: Veronika Krátká, Reuters

 

Reklama

Francie bude žalovat počítačové firmy Google a Apple. Tyto dvě společnosti údajně diktují francouzským začínajícím vývojářům ceny a další smluvní podmínky. Sankce by mohly vyšplhat až na několik milionů eur.

Článek

Francie bude žalovat americké technologické firmy Google a Apple za nekalé obchodní praktiky vůči francouzským začínajícím firmám a vývojářům. Oznámil to francouzský ministr financí Bruno Le Maire. Podle agentury AFP uvedl, že případnou sankci, kterou by pařížský obchodní soud mohl uložit, odhaduje na „několik milionů eur”. Apple a Google údajně softwarovým vývojářům jednostranně diktují ceny a další smluvní podmínky.

„Věřím v ekonomiku postavenou na spravedlnosti,” řekl ministr a dodal, že situace je nepřijatelná. „Apple a Google mohou být mocní jak chtějí, ale neměly by mít možnost chovat se k našim start-upům a vývojářům tak, jak se v současnosti chovají,” dodal Le Maire.

Obchodní vztahy mezi Spojenými státy a Evropou v poslední době poznamenalo rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa zavést cla na dovoz hliníku a oceli, připomněla agentura AFP. Brusel právě zkoumá, jaká opatření by mohla zvýšit výběr daní od zámořských gigantů, kteří působí na evropském trhu.

Francouzská vláda se s firmou Google již soudí kvůli údajným nedoplatkům na daních. Nadnárodní společnost, která v zemi provozuje jednu ze svých divizí, většinu zisků daní mimo Francii.

Reklama

Související témata:

Doporučované