Hlavní obsah

Francie nabízí migrantům z táborů v Calais bydlení, ale mimo město

Foto: Profimedia.cz

Migranti v Calais při vyklízení tábora zvaného Džungle v roce 2016.

Reklama

Vláda tím vychází vstříc požadavkům tří aktivistů, kteří od 11. října drží hladovku na podporu běženců v Calais. Chce tím také bránit nelegálním pokusům migrantů dostat se do Británie, informovala agentura AFP.

Článek

Francouzská vláda nabízí migrantům z provizorního tábořiště v přístavním městě Calais ubytování, ovšem mimo město. Návrh v úterý přímo na místě představil zvláštní vládní zmocněnec Didier Leschi.

Trojice aktivistů v čele s jezuitským knězem požaduje, aby se prozatím neuzavíraly tábory, ve kterých žijí ve stanech v provizorních podmínkách migranti, jejichž vysněnou destinací je Británie. Vadí jim zejména evakuace na začátku zimy.

Úřady původní tábor u Calais přezdívaný Džungle v roce 2016 kompletně vyklidily, tehdy v něm žilo asi 7000 migrantů. Vláda argumentovala hygienickými, zdravotními a bezpečnostními důvody.

Stejně jako před pěti lety chce i teď vláda migranty přestěhovat do řádných uprchlických středisek připravených v oblasti Calais a jinde ve Francii. Slíbila kvůli tomu navýšit o stovky míst kapacitu těchto zařízení.

„Stát nemůže vědomě připustit, aby existovala základna pro nelegální odjezdy do Británie, navíc když lidé plavbou přes Lamanšský průliv riskují své životy,“ uvedl Leschi.

Obavy francouzské vlády a její zvýšenou snahu o řešení situace vyvolaly mimo jiné rostoucí počty migrantů, kteří se letos v nevhodných plavidlech vydávají na nebezpečnou cestu po moři do Británie. Francouzská strana se zavázala, že jim bude v odjezdech systematicky bránit, Britové na oplátku poskytují finance a rovněž hlídkují ve vodách mezi oběma zeměmi. Podle Leschiho odhadu na severofrancouzské pobřeží už letos dorazilo na 40 000 lidí, kteří chtějí pokračovat dále do Británie.

Nevládní organizace, které působí v nouzových táborech u Calais, odsuzují „nelidské“ podmínky pro migranty a konfiskace osobního majetku evakuovaných. Migranti mají 45 minut na to, aby si sbalili své věci.

Didier Leschi se v úterý setká s hladovkáři a s asociacemi na podporu migrantů, kterým by měl předat písemné návrhy na budoucí uspořádání situace v táboře a průběh evakuací.

Reklama

Související témata:

Doporučované