Hlavní obsah

Francie nese spoluvinu na pochybení v ochraně klimatu, rozhodl soud

Foto: Profimedia.cz

Akce hnutí L'Affaire du siècle 14. ledna v Paříži.

Reklama

Pařížský soud označil francouzský stát jako spoluviníka v pochybení v rámci boje proti klimatickým změnám. Justice tak zcela poprvé uznala selhání státu v nedodržování závazku omezování skleníkových plynů.

Článek

„Historické vítězství pro klima.“ Tak označují verdikt ekologické organizace, které na stát podaly žalobu. Rozhodnutí, které padlo ve středu, zaznělo dva roky poté, kdy hnutí L'Affaire du siècle (Otázka století) podalo na stát žalobu. To snoubí čtyři neziskové organizace. Informaci o rozhodnutí přinesla francouzská média a zahraniční agentury.

Čtyřem neziskovým organizacím Notre affaire à tous (Naše společná věc), Greenpeace, Oxfam a Nadace Nicolase Hulota, které stály na počátku petice, se podařilo podle listu Le Monde za necelý měsíc nasbírat na dva miliony podpisů. Cílem celého hnutí je zvýšení povědomosti a pozornosti v otázkách klimatických změn.

Kampaň hnutí L'Affaire du siècle podporuje řada známých osobností z francouzského veřejného i kulturního života. S idejemi hnutí souzní například herečky Marion Cotillardová, Juliette Binocheová, hudební skupina Shaka Ponk a osmadvacet dalších lidí a skupin. Svou podporu hnutí vyjádřili ve videu na platformě Youtube, které vyšlo na konci roku 2018.

Soud uvedl v prohlášení, že prověřoval příčinné souvislosti mezi škodami na životním prostředí a nedostatky v boji proti klimatickým změnám, které jsou přisuzované vládě. Souvislosti však našel a konstatoval, že je Francie alespoň z části za škody na životním prostředí zodpovědná. Soud má rovněž o případných opatřeních rozhodnout do dvou měsíců. Francie se může proti rozsudku odvolat.

Podle serveru FranceInfo čekají soudci na poznatky ministrů předtím, než se rozhodnou, zda nařídí státu, aby provedl všechna opatření, která pomohou dosáhnout závazků ve snižování emisí.

Justice tak v procesu, kterému se přezdívá „první velký klimatický proces ve Francii“, zcela poprvé uznala chybu státu v postoji proti klimatickým změnám. Podle soudu se stát projevil jako neschopný dodržovat své závazky v omezování produkce skleníkových plynů v letech 2015 až 2018. Francie se zavázala zmírnit produkci emisí o 40 procent do roku 2030 ve srovnání s rokem 1990. Chce také dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2050, tedy dosažení rovnováhy mezi emisemi uhlíku a jejich pohlcováním z atmosféry.

Soud nařídil podle novin Le Monde státu zaplatit symbolickou částku jednoho eura čtyřem žalujícím sdružením za „morální újmu“. Ta má vyplývat ze „selhání státu ve výkonu kroků, které měly vést k dosažení cíle zredukování emisí skleníkových plynů, ke kterému se zavázal“.

Podle novin La Tribune soud uznal nejen morální škodu, ale i škody ekologické. Žádost o náhradu ekologické škody však byla v tomto bodě zamítnuta.

Francie je podle listu Le Monde na špatné cestě. Podle roční zprávy, která vyšla v červenci 2020, razantně kritizovala rada pro klima kroky vlády a označila její postoj za nedostačující. Emise klesly mezi lety 2018 a 2019 jen o 0,9 procent i přes to, že by měl být ideální rytmus snižování od roku 2025 mezi 1,5 až 3,2 procenty. Jen tak by mohla země dosáhnout uhlíkové neutrality v roce 2050.

V komuniké, které ve středu publikovala vláda, bere rozhodnutí soudu na vědomí s tím, že zůstává „plně angažována v boji s klimatickými změnami“.

Reklama

Související témata:

Doporučované