Hlavní obsah

Francie otočila. Vakcínou AstraZeneca bude očkovat i seniory

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Očkování seniorů (ilustrační foto).

Reklama

Vakcínou z laboratoří britsko-švédské firmy AstraZeneca očkovali Francouzi až dosud jen lidi mladší 65 let. Nyní ale francouzská vláda mění taktiku. Vakcínu dostanou i lidé do 75 let věku s komorbiditami.

Článek

Novinku ve francouzské očkovací strategii oznámil v pondělí ministr zdravotnictví Olivier Véran. Vakcíny AstraZeneca budou nově dostávat i obyvatelé ve věku 65 až 75 let s komorbiditami, tedy ti, kteří trpí více nemocemi.

Ministr v televizi France 2 nicméně zdůraznil, že osoby starší 50 let, které trpí například cukrovkou, hypertenzí nebo si prošly rakovinou, se mohou touto vakcínou nechat naočkovat bez ohledu na věk.

„Pro ostatní, kterým je 75 let a více, platí stále Pfizer a Moderna, jež budou očkovány ve vakcinačních centrech,“ citoval Vérana server France 24.

Zdravotníci vakcínu odmítali

Původní plán vlády premiéra Jeana Castexe byl přitom jiný – vakcínu AstraZeneca měli dostat všichni zdravotníci včetně těch, kteří jsou mladší 50 let, a poté dva miliony lidí ve věku od 50 do 64 let s výše zmíněnými komorbiditami. Očkovat se měli u svých obvodních lékařů od čtvrtka.

Mnozí zdravotníci ale AstraZeneku odmítli, a to především kvůli jejím vedlejším účinkům. Ty se zvláště u nejmladších lidí projevují podobně jako chřipka. Někteří zdravotníci měli také obavy, že je AstraZeneca neochrání před jihoafrickou mutací viru.

Véran ale na France 2 ujistil, že všechny vakcíny, jež má nyní Francie k dispozici, tedy AstraZeneca, Pfizer a Moderna, mají podle Vysokého zdravotnického úřadu (HAS) „pozoruhodnou účinnost“. Díky tomu, že Francie rozšíří očkování touto vakcínou, bude moci dostat dávku dalších 2,5 milionu obyvatel.

V posledních dnech očkování vázlo. Například lékárnice Clara z města Caen v Normandii ukázala novinářům dvě malé skleničky, v každé z nich se ukrývá deset dávek AstraZeneky. Vakcíny má od minulé středy stále v lednici, lékař si pro ně nepřišel. „Zprávu lékař dostal… Nevím, proč nedorazil. Možná měli problémy s organizováním schůzek,“ citoval lékárnici server France Bleu.

Celkem nyní v lednicích francouzských lékárníků čeká 200 tisíc dávek AstraZeneky. Lékaři si ale stěžují, že mají nárok pouze na deset dávek vakcíny týdně a že jim tak malé množství nestojí za to, aby věnovali očkování celý den kvůli pouhým deseti lidem.

Názor francouzské vlády zřejmě pomohla změnit i v pondělí publikovaná studie prováděná ve Velké Británii. Ta ukázala, že vakcíny Pfizer i AstraZeneca mají i u lidí starších 70 let „vysokou účinnost“. Anglický úřad pro veřejné zdraví v ní dospěl k závěru, že dvě vakcíny snižují riziko hospitalizace u osob starších 80 let o celých 80 procent. Už čtyři týdny po první dávce vakcíny Pfizer se u osob starších 70 let ochrana pohybuje mezi 57 až 61 procenty, v případě AstraZeneky mezi 60 až 73 procenty. Tato studie ještě nicméně neprošla recenzním řízením.

Změnu strategie plánují i Němci

Podobný vývoj jako ve Francii se rýsuje i v sousedním Německu. I tam roste tlak na to, aby vláda povolila očkovat vakcínou AstraZeneca i seniory. Minulý pátek šéf německé očkovací komise Thomas Mertens v televizi ZDF řekl, že jeho tým brzy vydá aktualizované doporučení k očkování. Odpovídal přitom na dotaz, zda komise povolí očkování i lidí starších 65 let poté, co účinnost vakcíny prokázala studie Edinburské univerzity. „Je to možné, uděláme to,“ připustil Mertens.

Vakcína AstraZeneca čelí v části Evropy stále nedůvěře, kterou se pokoušejí rozptýlit německé úřady i samotní lékaři. I zde zůstávají desítky tisíc balení zatím nevyužité. AstraZeneca má přitom oproti konkurenci hned dva významné plusy – je levnější a snadno se skladuje.

„Všechno se pokazilo,“ přiznal Mertens v otázce na nevyužité vakcíny. „Nikdy jsme tuto vakcínu nekritizovali, je velice dobrá,“ hájil se. Argumentoval tím, že když v lednu rozhodli, že ji nedoporučí nejstarším lidem, neměl jeho tým dostatek potřebných vědeckých dat.

Reklama

Doporučované