Hlavní obsah

Francie posílá do Česka vakcíny. Sama ale očkuje pomalu

Foto: Profimedia.cz

Český premiér Andrej Babiš a francouzský prezident Emmanuel Macron při listopadovém jednání Evropské rady.

Reklama

Premiér Babiš požádal prostřednictvím Evropské komise členské státy EU o solidární pomoc s vakcínami proti koronaviru. Jeho volání vyslyšela Francie. Ta ale bojuje s pomalým očkovacím programem i zhoršujícím se pandemickým stavem.

Článek

„Francie nám slíbila 100 tisíc dávek vakcíny k 15. březnu,“ potvrdil ve čtvrtek premiér Andrej Babiš (ANO) to, co již předeslaly Hospodářské noviny. Ty již ve středu informovaly o tom, že český premiér požádal členské státy EU o zaslání vakcín. Odvolal se na vzájemnou solidaritu členských států EU.

Francouzi očkují v rámci stejného unijního vakcinačního programu jako Češi. Obdrželi tedy v přepočtu na obyvatele stejné množství očkovací látky od nasmlouvaných farmaceutických společností. V rychlosti očkování jsou na tom na evropském žebříčku i aktuálně jen o jednu příčku nad Českou republikou, a tedy na chvostu unijního soupisu.

Pandemie koronaviru ve světě online:

Za pomalé očkování čelí francouzská vláda od počátku roku velké kritice. Přesto prezident Emmanuel Macron nešetřil sliby a na začátku února v televizním vysílání stanice TF1 řekl, že „do letošního léta dostane vakcínu každý dospělý Francouz, který bude chtít“. Ke konci února má Francie v průměru přibližně 6 dávek vakcín na 100 obyvatel, ve stejné době má Česko jen o několik desetin procenta méně.

Celkově by měla podle premiéra Castexe Francie mít jen na únor 6,2 milionu dávek vakcíny, asi milion jich zbylo ještě z ledna, hlavně od firmy Pfizer/BioNTech. V březnu by podle premiéra měla Francie získat něco přes 8 milionů dávek. Právě v polovině března by z Francie mělo 100 tisíc z nich dorazit do České republiky.

Do konce června by podle plánů měla Francie dostat asi 78 milionů dávek, což by mělo zajistit více než 40 milionů očkovaných obyvatel. Celá EU se však potýká se zpožděnými a menšími dodávkami. Farmaceutické firmy nestíhají vyrábět.

Poslední takovou zprávou bylo středeční oznámení firmy AstraZeneca. Společnost řekla, že do EU doručí v druhém čtvrtletí sotva polovinu slíbených dávek. Podle Reuters britsko-švédská firma sdělila, že doručí méně než 90 milionů dávek vakcíny.

Česko ale není jediné, kam se Francie rozhodla část svého „evropského dílu“ poslat. Pro britské The Financial Times potvrdil francouzský prezident Macron, že na jednání G7 navrhl, aby státy darovaly až 5 procent ze svých vakcín africkým zemím. Podpořit by tak měly především program COVAX, který podporuje chudší státy. V rámci programu jako první země získala 600 tisíc dávek AstraZenecy Ghana.

Ve Francii ale aktuálně pozorují vzestupnou tendenci pandemie covidu-19. Od poloviny loňského listopadu přibylo v úterý vůbec nejvíc nově nakažených lidí. Situace se zhoršuje asi ve dvanácti francouzských departmentech. V Matignonu, sídle francouzského premiéra, se tak začaly připravovat plány na nové restrikce a ve hře je i další, v pořadí již třetí, celoplošný lockdown.

Reklama

Doporučované