Hlavní obsah

Francie samostatné Katalánsko neuzná, prohlásila francouzská ministryně

Pokud by k vyhlášení nezávislého Katalánska opravdu došlo, znamenalo by to jeho odchod z EU, tvrdí FrancieVideo: Ruptly

 

Reklama

Francouzská vláda odmítá uznat případné vyhlášení nezávislosti oblasti bez souhlasu Španělska. Oficiální odloučení by mohl už v úterý zahájit katalánský premiér Carles Puigdemont, který vystoupí na půdě místního parlamentu.

Článek

Pokud Katalánsko vyhlásí jednostrannou nezávislost, Francie ho neuzná jako samostatný stát. Řekla to francouzská ministryně pro evropské záležitosti Nathalie Loiseauová. „Katalánsko nemůže být určeno volbou, kterou zorganizovala skupina hnutí za nezávislost teprve před více než týdnem,“ prohlásila.

Uvedla také, že krizi, která zemi po referendu o autonomii regionu postihla, musí stát vyřešit pomocí dialogu na všech úrovních politiky. Ministryně se také domnívá, že pokud by k osamostatnění Katalánska v budoucnu přece jen došlo, znamenalo by to pro oblast odchod ze Evropské unie.

V těchto dnech všichni bedlivě sledují kroky katalánského premiéra Carlese Puigdemonta. V úterý má vystoupit v katalánském parlamentu. Je možné, že zde oficiálně přednese výsledky referenda. Podle místních zákonů by pak měla být nezávislost vyhlášena do 48 hodin.

Legitimitu samotného referenda však zpochybnil španělský ústavní soud, který ho už před samotným hlasováním označil za nezákonné. I přesto k volebním urnám přišlo 2,2 milionu lidí, tedy 43 procent všech voličů. Podle zveřejněných výsledků se pro nezávislost vyjádřilo přes 90 procent z nich.

Španělský premiér Mariano Rajoy si možnost odtržení Katalánska nepřipouští. „Španělsko nebude rozděleno a národní jednota zůstane zachována. Učiníme všechno, co nám umožňují zákony, abychom toho dosáhli,“ řekl Rajoy v rozhovoru pro deník Die Welt.

Reklama

Doporučované