Hlavní obsah

Francie se bojí teroristů: Za ztmavená skla u aut teď hrozí pokuta téměř 4 000 korun

Změny ve francouzské dopravě.

 

Reklama

Ztmavená skla u řidiče i spolujezdce by vás mohla cestou po Francii vyjít draho. Od nového roku ukládají tamní policisté za tyto varianty skel pokutu 135 eur (3 650 korun).

Článek

K uložení pokuty francouzští policisté nepotřebují ani měřit propustnost skel tak, jak je to běžné v jiných zemích Evropské unie. „Stačí, když policista pouhým pohledem nevidí řidiče, spolujezdce, nebo auto skrz na skrz. Za to vám hrozí pokuta, nebo budete zastaveni. V extrémních případech vás také policisté nemusí pustit dál,“ upozorňuje řidiče při cestě do Francie mluvčí ÚAMK ČR Petr Vomáčka.

K opatření se Francie uchýlila po sérii teroristických útoků, které se v zemi odehrály.

Novinka pro motorkáře

Novinkou pro řidiče, kteří se chystají do Francie na dovolenou na motorce, je pak povinnost používat vedle přilby a reflexních prvků na oblečení i speciální rukavice. „Platí to pro motocykl, moped nebo čtyřkolku. A týká se to jak jezdce, tak spolujezdce,“ upozorňuje Vomáčka.

Podobná nařízení nejsou v Evropě výjimkou. Například Belgie vyžaduje od motorkářů ochranný oděv, tedy rukavice, bundu s dlouhými rukávy, kalhoty s dlouhými nohavicemi a dokonce i boty s ochranou kotníků.

Ekologické plakety i pro turisty

Ekologické plakety musí mít auta registrovaná ve Francii, která jedou do Paříže, už od léta 2016. Od dubna 2017 ale bude tato povinnost platit i pro auta registrovaná mimo Francii. Kdo při příjezdu do Paříže plaketu mít nebude, může dostat pokutu 68 eur (1 800 Kč).

Reklama

Doporučované