Hlavní obsah

Francie: Sex s osobou mladší 15 let je znásilnění, i když dítě souhlasí

Foto: Profimedia.cz

Součástí francouzské kampaně proti incestu je i snímek plyšového medvídka pohozeného u postele dospělých.

Reklama

Poslanci francouzského Národního shromáždění ve čtvrtek definitivně schválili zákon, po němž volala část veřejnosti i neziskových organizací: zpřísnili postih sexuálních styků s nezletilými.

Článek

Sex s dítětem mladším 15 let je znásilněním nehledě na to, zda s ním dítě souhlasilo. Pachatel takového zločinu může dostat trest až 20 let vězení, pokud tedy není mezi ním a obětí jen malý věkový rozdíl.

Sexuální styk byl ve Francii i dříve legální od 15 let, pokud ale měl být dospělý odsouzený za znásilnění, musel žalobce prokázat, že se jednalo o vynucený styk. Když by dítě souhlasilo, mohl být pachatel odsouzen za sexuální obtěžování nezletilého, za což mu hrozil výrazně menší trest než v případě znásilnění. Návrh nového zákona, s nímž jako první přišli senátoři, prošel i mezi poslanci jednomyslně.

Poslanci schválili novou normu už ve druhém čtení. K jednomyslnému hlasování přispěla i druhá vlna kampaně MeToo, která se v posledních měsících přehnala zemí a vynesla na světlo tisíce obvinění ze znásilnění, často v rámci jedné rodiny.

„Pro naše děti a společnost je to historický zákon,“ řekl poslancům ministr spravedlnosti Eric Dupond-Moretti. „Žádný dospělý agresor se už nebude moci odvolávat na souhlas dítěte mladšího 15 let,“ vysvětlil. Za každý sexuální styk s osobou mladší 15 let, který zahrnuje penetraci, čeká pachatele nejméně 14 let vězení.

Zákon obsahuje i klauzuli přezdívanou „Romeo a Julie“, která ponechává možnost sexu mezi dospělým a nezletilým, pokud je mezi nimi méně než pětiletý věkový rozdíl. Tento případ se ale vztahuje jen na styk se souhlasem dítěte, ne na případný sexuální útok.

Klauzule je odpovědí na obavy některých poslanců, že nový zákon povede ke kriminalizaci intimního vztahu mezi nezletilým a osobou, která je jen o málo starší.

Nová norma myslí i na výše zmíněné incestní vztahy. Pokud se jich dopustí dospělá osoba s nezletilým mladším 18 let, vždy jde o znásilnění, v případě rodiny je tedy ještě přísnější. Soud bude v takovém případě vynášet rozsudky 20letého odnětí svobody.

„Incest zažilo deset procent Francouzů, každou hodinu je ve Francii znásilněné dítě a jeden Francouz z pěti byl obětí pedokriminálních činů,“ citoval list Midi Libre socialistickou poslankyni Isabelle Santiagovou.

Francie zpřísňuje sexuální zločiny od roku 2018, kdy začala postihovat sexuální obtěžování v ulicích. Schválením výše popsaného zákona se Francie sladila s většinou západních států.

Reklama

Doporučované