Hlavní obsah

Francie si připomíná druhé výročí nejhorších atentátů v jejích dějinách. Památku uctil Macron i Hollande

Francie si připomíná druhé výročí pařížských útokůVideo: AP

 

Reklama

Francie si připomíná druhé výročí teroristických útoků, při kterých na různých místech francouzské metropole zemřelo 130 lidí a přes 350 jich bylo zraněno. Prezident Emmanuel Macron uctil oběti na několika místech, přítomen byl též exprezident François Hollande, za jehož vlády k útokům došlo.

Článek

Pietu provázelo čtení jmen všech obětí, kladení věnců a květin a držení minuty ticha. Macron v doprovodu své manželky Brigitte nejdřív zamířil na Stade de France, kde zahájil sérii projevů úcty k obětem atentátů z 13. listopadu 2015.

Prostranství před stadionem na severu metropole se stalo prvním ze šesti míst, kde tři islamistická teroristická komanda spáchala nejhorší atentáty ve francouzských dějinách. Macron před tamní pamětní desku, připomínající první oběť atentátů – portugalského přistěhovalce Manuela Diase, položil kytici z červených, bílých a modrých květů.

Poté se přesunul k dalším místům krveprolití, restauracím a barům Le Carillon, Le Petit Cambodge, La Bonne Bière, Comptoir Voltaire a La Belle Equipe, kde vzpomínkové akce pokračovaly v podobném duchu.

Poslední zastávkou prezidenta a dalších politiků a pozůstalých byl klub Bataclan, který byl při pařížských atentátech před dvěma lety dějištěm nejhoršího krveprolití. Teroristé tam postříleli 90 lidí při koncertu americké rockové skupiny Eagles of Death Metal.

Pietního aktu před Stade de France se zúčastnil též exprezident Hollande. Ten byl tehdy na stadionu, kde se zrovna konalo fotbalové utkání mezi Francií a Německem, přítomen. V rozhovoru s televizí France 2 dnes popisoval, jak zaslechl explozi, ale přesto nechtěl ze stadionu utéct, „aby nikdo neměl dojem, že je ohrožena veřejnost“. Rozhodnutí zůstat na stadionu podle něj „určitě zachránilo životy“.

Reklama

Doporučované