Hlavní obsah

Francie si připomíná rok od útoků v Paříži. Smírně, ale pod dohledem policie

 

Reklama

Všechny vzpomínkové akce doprovázejí přísná bezpečnostní opatření.

Článek

Francie si dnes připomíná první výročí teroristických útoků v Paříži, při kterých na různých místech francouzské metropole zemřelo 130 lidí. Prezident François Hollande na stadionu v Saint-Denis odhalil první z pamětních desek se jmény obětí.

U sportovního stadionu Stade de France na severu Paříže se přesně před rokem při sebevražedném atentátu odpálili tři islamisté. Na pamětní desce pokryté malou francouzskou vlajkou je podle agentury AP jméno kolemjdoucího, který při jednom z výbuchů zahynul. Další lidé byli tehdy zraněni. Šlo o první z řady útoků, které následně zasáhly pařížské restaurace a hudební klub Bataclan.

Při pietním aktu doprovázeném minutou ticha a položením květin k nové pamětní desce pak syn zabitého v krátkém proslovu vyzval k toleranci a porozumění.

Řada přeživších se ale k normálnímu životu nedokáže vrátit. Rok po události zůstává v nemocnici devět lidí a dalších jedenáct mohlo odejít do domácí péče. Někteří se museli vyrovnat se zraněními, která jim obrátila život vzhůru nohama. Zhruba 600 osob je v péči psychologů kvůli psychickým následkům.

Hollande postupně odhalí pamětní desky i na dalších šesti místech, kde atentátníci vraždili. Nikde by však neměl hovořit.

Vzpomínkové akce se uskutečnily už v sobotu, kdy v Bataclanu minutou ticha začal koncert britského zpěváka Stinga, který vyzval k uctění obětí i k oslavě života. Přímo v klubu islamisté zabili devět desítek lidí.

Všechny vzpomínkové akce doprovázejí přísná bezpečnostní opatření, k jejichž zajištění jsou nasazeny zvláštní policejní jednotky.

Po loňských útocích v Paříži vyhlásila vláda ve Francii výjimečný stav. Letos v červenci byl prodloužen o dalších šest měsíců. Premiér Manuel Valls v sobotu řekl, že výjimečný stav bude v lednu příštího roku nejspíš znovu prodloužen o několik měsíců, a to zejména s ohledem na jarní prezidentské volby.

Reklama

Doporučované