Hlavní obsah

Francie slaví 160 let diplomatických vztahů s Japonskem. Eiffelovu věž ozdobily japonské motivy

Francie oslavuje 160 let trvající diplomatické vztahy s Japonskem.Video: Reuters

 

Reklama

U příležitosti oslav diplomatických vztahů mezi Francií a Japonskem Paříž navštívil japonský korunní princ Naruhito. Sám čtvrteční světelnou show spustil.

Článek

Francie oslavuje 160 let trvající diplomatické vztahy s Japonskem. U té příležitosti se na dominantu Paříže, Eiffelovu věž, ve čtvrtek promítaly motivy inspirované estetikou země vycházejícího slunce.

Autorkami světelné show jsou dvě umělkyně - designérka osvětlení Motoko Išiová a její dcera Akari-Lisa Išiová. Dva programy trvaly dohromady deset minut a pravidelně se opakovaly.

Na Eiffelovu věž se promítaly symboly Japonska, mezi nimi například i červený kruh na bílém pozadí znázorňující japonskou vlajku. Hlavními tématy světelné show byla svoboda, krása a rozmanitost.

Světelnou show tlačítkem spustil japonský korunní princ Naruhito, který je ve Francii na týdenní návštěvě. „Bylo to opravdu úžasné,” okomentoval projekci Naruhito podle serveru The Asahi Shimbun.

Francouzský prezident Emmanuel Macron přivítal ve středu Naruhita v paláci ve Versailles. Návštěva zahrnovala bilaterální jednání, divadelní představení a oficiální večeři.

Jde o poslední Naruhitovu zahraniční cestu před tím, než 1. května 2019 usedne na japonský trůn. Nahradí tak svého otce, současného císaře Akihita, který se stane prvním abdikujícím japonským panovníkem za téměř 200 let.

Reklama

Doporučované