Hlavní obsah
Online

Stávka ve Francii se protáhne. Kolaps může být nejhorší za 25 let

Foto: Profimedia.cz

Muž v masce klauna s dýmovnicí v ruce na demonstraci v Marseille.

Reklama

aktualizováno •

Do stávky proti důchodové reformě se zapojili zaměstnanci státních drah SNCF, dopravního podniku v Paříži i dalších městech napříč Francií, státních aerolinek Air France a podle BBC i policie, hasičů, škol a nemocnic. Podle France 24 má potenciál být největší za poslední desítky let.

Článek

Stávka proti důchodové reformě prezidenta Emmanuela Macrona, která mimo jiné zvyšuje věk pro odchod do důchodu a snižuje jeho výši, může být největší za poslední roky až desítky let. Oficiálně začala dnes a vyhlášená je na neurčito. Dopravní odbory v Paříži uvedly, že bude trvat nejméně do pondělí.

Francouzský list Le Figaro dnešní situaci popisuje jako „černý den v dopravě“. Vyjede jen 10 % rychlovlaků, některé linky metra v Paříži i dalších městech jsou zavřené, zrušena má být i třetina všech francouzských letů.

Problémy mají ale i jiné sektory, například učitelů dnes do škol přišla jen polovina. „Macronova vláda bude doufat, že zemi nepostihne podobná stávka proti důchodovým reformám jako v roce 1995, kdy byla doprava paralyzována na tři týdny,“ napsala BBC.

Po poledni se ve francouzských městech rozhořely protesty. Největší se odehrává v Paříži. Policie tam k rozehnání demonstrantů, kteří zapalovali odpadkové koše a další předměty, použila slzný plyn. Policisté podobně zasahovali také v Lyonu, v Rennes použili i vodní dělo.

  • Výtržnosti v Paříži ustaly

    Ze zpráv reportérky CNN, která jde Paříží společně s průvodem demonstrantů, je patrné, že situace se v centru protestů zklidnila. O tom, že „situace je pod kontrolou", píší i lokální média.

  • AFP napočítala 285 000 protestujících mimo Paříž

    Manifestace se konaly nebo konají v desítkách měst, AFP na základě údajů od prefektur či policejních sborů napočítala 285 000 účastníků mimo Paříž.

  • Hořící barikáda v Paříži

    Foto: Profimedia.cz

    Hořící barikáda v Paříži.

  • V Paříži se protesty vyhrocují

    Situace na pařížském náměstí Place de la République se vyhrocuje. Videa na sociálních sítích ukazují zásah policistů, kteří mezi demonstranty střílí projektily se slzným plynem. Demonstranti zapálili jednu z barikád na silnici a rozbíjejí okna.

  • Slzný plyn policie použila i na pařížském náměstí Place de la République

    Policie použila slzný plyn na náměstí Place de la République. Podle reportéra CNN demonstranti zapalovali odpadkové koše a házeli je po policii. Jeden z nich vylezl na zamřížované okno budovy a zničil bezpečnostní kameru.

  • Shrnutí: Jakou má stávka účast?

    Stávky se podle serveru The Local fr zúčastnilo 51 procent učitelů na základních školách a přes 42 procent středoškolských učitelů. Do práce nepřišlo necelých 86 % zaměstnanců státních drah SNCF. Státní energetická společnost Électricité de France dnes zaznamenala stávku 44 procent zaměstnanců.

  • V Paříži zaútočili maskovaní radikálové na policisty

    Na pařížském bulváru Magenta podle francouzské televizní sítě BFM TV se s policií střetly „stovky zahalených lidí“, kteří policisty násilně napadali.

  • Macron zůstává „klidný a odhodlaný"

    Prezident Macron je tváří v tvář stávkujícím Francouzům „klidný a odhodlaný“. Řekla to mluvčí Elysejského paláce.

  • AFP: Stávka bude možná největší za posledních 25 let

    AFP píše, že celonárodní stávka může být největší za poslední čtvrtstoletí. Má podporu všech odborů. Dopravní odbory v Paříži už oznámily, že budou stávkovat minimálně do pondělí. V roce 1995 generální stávka Francouzů proti penzijním reformám trvala tři týdny.

  • Pochod Paříží začal

    Pochod začal u nádraží Gare du Nord a má pokračovat na náměstí Place de la Nation, na trase jsou zavřeny všechny obchody.

    Lidé už pochodují Paříží a protestují proti důchodové reformě.

  • V Lyonu policie použila k rozehnání demonstrantů slzný plyn

    Jeden z prvních vyhrocenějších střetů demonstrantů a policie se odehrál v Lyonu, policie vyzbrojená štíty a obušky tam použila i slzný plyn.

  • Jen v Paříži už policie zatkla 28 lidí

    Pařížská policie uvedla na Twitteru, že od rána zadržela už 28 osob. Provedla rovněž 6 333 preventivních kontrol.

  • Začínají protesty napříč celou zemí

    Po celé Francii se scházejí demonstranti. Celkem je nahlášeno 245 protestních akcí. Největší demonstrace má být v Paříži, úřady se obávají, že by „menšina extremistických demonstrantů“ mohla vyvolat násilí. V pohotovosti je proto policie. V hlavním městě dopoledne provedla asi 3 000 preventivních kontrol a zatkla už 18 lidí.

  • Stávka obrazem

    Podívejte se na fotografie z ranní Francie.

Reklama

Hlavní zprávy