Hlavní obsah

Francie vybrala favorita prezidentských voleb. Kandidátem pravice bude Fillon

 

Reklama

Vítěz dnešního klání má velkou šanci, že postoupí do 2. kola prezidentských voleb, kde by podle průzkumů měl porazit Marine Le Penovou.

Článek

Ve druhém kole primárek francouzské tradiční pravice podle předběžných výsledků zvítězil konzervativec François Fillon. Se ziskem 69,5 procenta hlasů porazil svého rivala Alaina Juppého, kterému hlasující dali 30,5 procenta hlasů.

Fillon, který nabízí radikální reformy i vstřícnější postoj k Rusku, se tak bude zřejmě na jaře příštího roku ve volbách ucházet o zvolení do čela Francie.

Francouzi si svého kandidáta na prezidenta vybírali ve vůbec prvních primárkách organizovaných pravicovou stranou Republikáni.

Voleb se mohl zúčastnit každý, kdo zaplatil manipulační poplatek dvě eura a podepsal prohlášení, že sdílí politické hodnoty pravice a středu. Nebylo nutné vlastnit stranický průkaz, takže hlasovat mohli i voliči jiného politického zaměření.

Fillon vyhrál první kolo minulou neděli s překvapivě velkým náskokem 15,6 procentního bodu. Získal pak i podporu více a významnějších osobností, především ze strany exprezidenta Nicolase Sarkozyho, který v prvním kole skončil až třetí a z volebního boje nečekaně vypadl. Fillon ve čtvrtek večer vyhrál podle ankety i důležitý televizní duel.

Prvního kola se minulou neděli zúčastnilo 4,3 milionu voličů. Poslední televizní debatu obou uchazečů ve čtvrtek sledovalo více než osm milionů diváků.

Vzhledem k roztříštěnosti levice má vítěz dnešního klání velkou šanci, že postoupí do druhého kola prezidentských voleb, kde by podle aktuálních průzkumů měl porazit vůdkyni krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penovou a stanout v čele státu. Prezidentské volby proběhnou 23. dubna a 7. května příštího roku.

Reklama

Doporučované