Hlavní obsah

Francie začíná vyklízet „Džungli" v Calais. Uprchlíci jsou proti, zasahují stovky policistů

 

Reklama

Odpor uprchlíků k vyklízení francouzského tábora se stupňuje. V noci zapálili mobilní toalety. Policie proti nim zasahovala slzným plynem.

Článek

Druhým dnem pokračovaly nepokoje nedaleko francouzského města Calais. V pondělí ráno tam má začít vyklízení uprchlického tábora zvaného „Džungle“. Mnozí z obyvatel nechtějí tábor opustit. V noci na pondělí zapálili mobilní toalety a svůj odpor demonstrovali házením kamenů. Policie je pacifikovala slzným plynem.

V táboře a jeho okolí se nashromáždilo 1200 policistů a úředníků, jejichž úkolem je dohlédnout na poklidný a bezpečný přesun obyvatel tábora. Francie pro ně připravila sedm a půl tisíce lůžek ve čtyři sta padesáti centrech po celé Francii. Přesun migrantů zajistí šest desítek autobusů. Již v úterý má do tábora vjet těžká technika a celý ho srovnat se zemí. Operace má trvat pouhé tři dny, podle místních úřadů maximálně týden.

Mnoho obyvatel tábora se již sbalilo a čeká, až budou odbaveni úředníky.

V současnosti tábor obývá zhruba šest tisíc uprchlíků převážně z Eritrey, Súdánu, Sýrie a Afghánistánu. Neoficiální zdroje mluví až o deseti tisících. Žijí ve stanech a přepravních kontejnerech měsíce i roky. Jejich počet dávno přesáhl kapacitu střediska. Proti táboru dlouhodobě protestují jak místní lidé, tak řidiči dálkové dopravy. Obyvatelé tábora se totiž často pokouší nelegálně přepravit v jejich nákladních vozech.

Poloha tábora nahrává jeho obyvatelům v dosažení cíle – dostat se do Velké Británie. Pro mnohé čekatele na příležitost překonat kanál La Manche představuje stěhování z Calais krok zpět na cestě za anglickým snem. „Budou nás muset donutit. Chceme do Velké Británie,“ řekl agentuře AFP Afghánec Karhazi. Francouzské úřady jsou však připraveny odpůrce i zatýkat.

Velká Británie již začala část uprchlíků z tábora přijímat. Jde o třináct set dětí bez doprovodu rodičů.

Reklama

Doporučované