Hlavní obsah

Francie zahájila program národní služby pro mladé, teenageři přijdou o telefon a naučí se číst mapu

Mladí Francouzi trénují na povinnou národní službu.Video: Twitter.com

 

Reklama

Téměř dvě dekády poté, co Francie ukončila povinnou vojenskou službu pro muže, se dva tisíce teenagerů dobrovolně účastní pilotního programu pro novou národní službu. Dva týdny se budou školit v první pomoci nebo jak zvládat krizové situace. Služba by se v příštích letech měla stát povinnou.

Článek

V neděli začala na internátních školách a univerzitních kampusech ve Francii první část procesu národní služby. Do pilotního programu se dobrovolně přihlásily čtyři tisíce mladistvých, z nichž byla vybrána polovina. Jedná se zejména o studenty středních škol, středních odborných učilišť, ale i těch, kteří školní docházku ukončili předčasně. Informoval o tom zpravodajský web France24.

Mladí Francouzi od 15 a 16 let opustí své domovy na dva týdny. Každý den na výcviku budou nosit uniformy a zpívat francouzskou národní hymnu. V rámci tzv. Integrační fáze se pak budou učit například, jak poskytnout první pomoc, číst z mapy nebo reagovat na nevšední situace.

Denně je také čeká diskuze o různých sociálních otázkách. „Například diskriminace na základě sexuální orientace a zdravotního postižení nebo radikalizace. V pondělí, po francouzském fotbalovém zápase žen, se bude konat diskuze o rovnosti žen a mužů,“ řekl Gabriel Attal, tajemník ministra školství pro server France24.

Po dvoutýdenním výcviku mohou teengageři v programu dobrovolně pokračovat. Následující dva týdny se pak mohou podílet třeba na charitativní činnosti nebo jiných lokálních projektech.

Jedním z nejdůležitějších cílů je podle Attala dostat mladé lidi z jejich obvyklého rodinného a ​​sociálního prostředí a otevřít jim cestu pro nové zkušenosti.

„Chceme dát mladým lidem reflexi k obraně, ochraně a reakci na teroristické útoky nebo přírodní katastrofy, organizování vyhledávacích skupin pro pohřešované osoby a tak dále,“ řekl Attal. Na konci programu budou teenageři napodobovat krizový scénář, jako je dopravní kolaps nebo jaderná havárie.

Po celou dobu budou mít také účastníci zákaz používat mobilní telefony. Cílem je, aby se mladí lidé do programu více zapojili.

Program prosadil francouzský prezident Emmanuel Macron. Už v roce 2017 v rámci své prezidentské kampaně Macron překvapil, když představil plán zavedení povinné národní služby. Původně se ale mělo podle prezidenta jednat o „přímou zkušenost s vojenským životem“ pro chlapce a dívky.

Návrh ale nedostal podporu francouzské armády, která se zdráhala při představě povinnosti umístit do svých řad miliony dospívajících. Vláda tak návrh přepracovala do podoby národní občanské služby.

Program, který bude zapsán do francouzské ústavy, bude zaveden v průběhu příštích sedmi letech a zaměří se na 800 tisíc mladých lidí ročně a nakonec se stane povinným.

Odpůrci programu, včetně některých studentských organizací, kritizují náklady na celý projekt a tvrdí, že peníze jsou potřebné v jiných oblastech vzdělávacího systému. Studentské skupiny také zpochybnily, zda dvoutýdenní program skutečně pomůže „národní soudržnosti“.

Reklama

Doporučované