Hlavní obsah

Francii může na konci měsíce zasáhnout čtvrtá vlna koronaviru

Foto: Profimedia.cz

Ve zhruba 67milionové Francii dostalo alespoň jednu dávku vakcíny zatím 34,5 milionu lidí.

Reklama

Francii může na konci tohoto měsíce zasáhnout čtvrtá vlna epidemie covidu-19, uvedl mluvčí francouzské vlády Gabriel Attal. Francouze vyzval, aby se vzhledem k narůstajícím počtům případů mutace delta nechali naočkovat.

Článek

„Za méně než týden si epidemie znovu vydobila pozici. Mutace delta, která je obzvlášť nakažlivá a obzvlášť znepokojivá, si získává pozice velmi rychle,“ sdělil Attal stanici France Inter.

„Zdvojnásobuje se to téměř každý týden, dnes máme o 30 procent víc infekcí variantou delta a kolem nás přibývá důkazů, že tato situace je prvními náznaky obnovení epidemie,“ dodal Attal.

Na otázku, zda existuje riziko čtvrté vlny epidemie na konci měsíce, jak v neděli varoval francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran, odpověděl Attal, že je to možné. Obávanému zahlcení nemocnic však může zabránit dostatečná proočkovanost populace, uvedl mluvčí.

„V Británii jsme viděli velmi rychlé propuknutí po prvních varovných signálech a tyto signály nyní můžeme vidět i v naší zemi,“ uvedl mluvčí Attal.

„Na příkladu Anglie se dá vidět, že čtvrtá vlna může přijít na konci července. Můžeme ji omezit a zmírnit i její dopady na zdraví: dodržováním rozestupů, vakcinací, testováním/opatrností/ochranou,“ napsal Véran na Twitteru.

Před možnou další vlnou už 29. června varoval Pasteurův ústav. Toto pařížské výzkumné středisko však odhaduje, že pokud Francie nepoleví ve vakcinaci, dočká se jí až na podzim.

Ve zhruba 67milionové Francii dostalo alespoň jednu dávku vakcíny zatím 34,5 milionu lidí. To je zhruba 51,2 procenta populace. Více než 36 procent obyvatel má obě dávky, uvedla agentura AFP s odvoláním na oficiální statistiky.

Reklama

Doporučované