Hlavní obsah

Francouz Arnault je podle Forbesu druhý nejbohatší člověk na planetě

Foto: Profimedia.cz

Francouzský miliardář svým majetkem předhonil Billa Gatese. Aktuálně stojí na druhé příčce žebříčku nejbohatších lidí planety.

Reklama

Bernard Arnault, francouzský miliardář a šéf koncernu s luxusním zbožím LVMH, by se mohl brzy stát držitelem titulu nejbohatšího člověka planety. Alespoň to tvrdí magazín Forbes, vyhlášený svými žebříčky.

Článek

Zatímco agentura Bloomberg minulý týden připsala titul nejbohatšího člověka na Zemi Billu Gatesovi, který podle ní na druhou příčku odsunul šéfa Amazonu Jeffa Bezose, stačilo pár dní a všechno je jinak. Aktuálnímu žebříčku nejbohatších osobností magazínu Forbes vévodí Bezos, na druhém místě je francouzský miliardář Bernard Arnault a na Gatese zbyla bronzová medaile.

Arnaultův koncern LVMH v pondělí oznámil uzavření historického obchodu za 370 miliard korun, když koupil společnost Tiffany & Company. Dohoda je dosud největší akvizicí LVMH a má posílit zatím nejmenší část podnikání této na luxus orientované skupiny, tedy klenotnictví a hodinářství.

Sedmdesátiletý podnikatel Arnault, vlastník největší společnosti s luxusním zbožím na světě, si tím pádem polepšil, a podle Forbesu vlastní majetek v hodnotě 106,8 miliardy dolarů. To je v přepočtu téměř 2,5 bilionu korun.

Aktuální žebříček nejbohatších lidí na Zemi podle Forbesu

1. Jeff Bezos (USA) 110,5 mld. USD

2. Bernard Arnault & family (Francie) 107,4 mld. USD

3. Bill Gates (USA) 107 mld. USD

4. Warren Buffett (USA) 86,3 mld. USD

5. Mark Zuckerberg (USA) 74,1 mld. USD

6. Larry Ellison (USA) 69,2 mld. USD

7. Amancio Ortega (Španělsko) 68,6 mld. USD

8. Carlos Slim Helu & family (Mexiko) 61,8 mld. USD

9. Mukesh Ambani (Indie) 60,1 mld. USD

10. Larry Page (USA) 59,4 mld. USD

Zdroj: Forbes

Čisté jmění koncernu po převzetí kultovní americké společnosti vzrostlo o jedno procento. Tiffany & Company patří mezi nejznámější jména v klenotnickém sektoru – proslavil ji mimo jiné Truman Capote novelou Snídaně u Tiffanyho a stejnojmenný film s Audrey Hepburnovou. V posledních letech se ale firmě, která ve světě zaměstnává okolo 14 tisíc lidí, příliš nedaří získat přízeň mladších zákazníků. Musí se také vypořádat se změnou chování čínských zákazníků, kteří se stahují ze Spojených států a utrácejí více doma.

Po celém světě má Tiffany přes 300 obchodů, v České republice otevřela obchod v roce 2012 v pražské Pařížské ulici. V odvětví luxusního zboží jsou šperky jednou z oblastí s nejlepším výkonem. Podle výzkumné společnosti Bain & Co. by globální trh se šperky měl letos vzrůst o sedm procent na 20 miliard dolarů.

LVMH – v němž má Arnault více než 47procentní podíl – vlastní více než 70 luxusních značek včetně Christian Dior, Louis Vuitton, Fendi, Celine, Bulgari, Hublot nebo šampaňské Dom Perignon.

Podle New York Times Arnault svůj podnikatelský úspěch odstartoval v 80. letech, kdy koupil zkrachovalou textilní společnost Boussac. Většinu společnosti prodal, nechal si pouze jednu část – shodou okolností Dior –, kterou rozšířil.

Reklama

Doporučované