Hlavní obsah

Zemřel Albert Roux. Francouz, který pomohl naučit Brity dobrému jídlu

Foto: Profimedia.cz

Kuchař Albert Roux v kuchyni londýnské restaurace Le Gavroche.

Reklama

Svět vysoké gastronomie oplakává smrt Alberta Rouxe, kuchaře, který ukázal Britům, že dobré jídlo se vaří na francouzský způsob.

Článek

Osmdesáti pěti let se dožila francouzsko-britská gastronomická legenda Albert Roux. Ve středu jeho úmrtí oznámila rodina. Albert spolu s bratrem Michelem, který zemřel před rokem, založili restauraci Le Gavroche.

Albert s Michelem Le Gavroche (francouzské pojmenování uličníka pařížských ulic) otevřeli v roce 1967 v londýnské čtvrti Mayfair a podnik se rychle stal kultem klasické francouzské kuchyně uprostřed britského hlavního města. Le Gavroche se také stal vůbec první anglickou restaurací ověnčenou až třemi michelinskými hvězdami.

Oba bratři Rouxovi se narodili ve Francii, rodina pochází z Burgundska. Albert Roux se ve čtrnácti letech vyučil cukrářem a od té doby putoval po různých kuchařských postech v různých podnicích. Po několika letech odsloužených v armádě v Alžírsku se Albert Roux dostal na pozici sous chef, tedy zástupce šéfkuchaře, na britské ambasádě v Paříži. Odtud vedly kroky přímo do Velké Británie.

„Když se Le Gavroche otevíral, londýnská gastronomická scéna v globálním měřítku téměř neexistovala. Dnes je Londýn jeden z jejích tahounů,“ píší na stránkách restaurace, která je dodnes v Londýně synonymem dobré francouzské kuchyně.

Bratři Rouxovi se ale do gastro světa zapsali především tím, že aktivně vychovávali mladé generace. V roce 1984 založili vlastní stipendijní program pro mladé kuchaře a kuchařky. Přímo v Le Gavroche se také učili ti, kteří tvoří britskou gastro scénu dnes – Pierre Koffmann, Monica Galettiová, Marcus Wareing nebo Gordon Ramsay.

Ten napsal na svůj Instagram u zveřejněné fotky s Albertem Rouxem: „Se smutkem jsem se dozvěděl o smrti této legendy, muže, který ustanovil gastronomii ve Velké Británii“.

Na konci osmdesátých let restauraci převzal Albertův syn Michel Roux junior: „Otec byl mentorem pro neuvěřitelné množství lidí v tomto sektoru, byl opravdovou inspirací pro začínající kuchaře, včetně mě,“ komentoval Michel Roux jr. pro britská média.

Kromě kuchyně byl Albert Roux vášnivým rybářem a horalem. Ženatý byl celkem třikrát, naposledy se ženil v roce 2018. Spolu s bratrem Michelem jsou autory několika oblíbených kuchařských knih.

Reklama

Doporučované