Hlavní obsah

Francouzi i Rusové prchají před lockdownem do Monaka. Za svobodou i luxusem

Foto: Profimedia.cz

Tradiční vánoční akce v knížecím paláci se konala i v době pandemie koronaviru.

Reklama

Monako je nejen pro Francouze jako svatý grál. I v době pandemie praská ve švech a o svátcích se chystá omezit hordy „hladových“ návštěvníků. Na silvestra sem ve svých tryskáčích míří i ruští boháči.

Článek

Téměř normální život v monackém knížectví navozuje dojem, jako byste se nechali teleportovat do paralelního světa, kde skoro vše zůstalo při starém. Zatímco ve Francii plánované otevření restaurací a barů na 20. ledna premiér Jean Castex minulý týden opět zpochybnil, Monako se stalo už od počátku listopadu pro mnoho obyvatel Francouzské riviéry jediným únikem do oázy normálního života.

Francouzská opatření přináší Monaku zisk

Některým stačí přejít či přejet jen pár set metrů, aby unikli z karantény a vychutnali si labužnický zážitek. Stabilizace zdravotní situace umožnila udržet věci pod kontrolou, a knížectví tak prožívá zdravotní krizi v odlehčenější verzi. Ta představuje zavírání podniků v přesně stanovenou dobu a zákaz nočního vycházení mezi 20. a 6. hodinou s výjimkou restaurací a jejich zákazníků, kteří mají povolenou večerku až v 21.30.

Od listopadu v knížectví nezavřely ani obchody, restaurace či bary, a dokonce ani kulturní instituce. Ty jen přizpůsobily své akce hodinám zákazu vycházení. I v poledne ale restauratéři musí být disciplinovaní a zavřít restauraci nejpozději v 15 hodin.

„Ještě bych si dala jednu kávu,“ zkouším pět minut před třetí poslední objednávku po lahodném, leč rychlém obědě v oblíbené italské restauraci Avenue 31. Dorazili jsme pozdě kvůli hodinové zácpě na pársetmetrovém sjezdu z dálnice do Monaka. Dopravní situace připomínala rušnou letní sezonu. „Ne, madam, musíte ihned zaplatit, zavíráme,“ krčí rameny číšník a ukazuje výmluvně směrem k východu, kde přítomnost policie urychluje můj nechtěný odchod z gastronomického ráje.

„I přes omezení otevírací doby jsme v listopadu vydělali o 10 000 eur více než za stejný měsíc v minulém roce. Stydím se to říci, ale v téhle jinak nízké sezoně jsme nikdy tak dobře nepracovali, je to neslýchané,“ prozrazuje šéf podniku, který právě stahuje roletu.

Hrobové ticho naproti

Takový paradox lze v sousední Francii jen obtížně přijmout. Jen několik kroků od monackých hranic na druhém břehu přístavu Cap-d’Ail majitel známé restaurace L'ATrego, která každý rok uvítá na 100 tisíc hostů, přepočítává těžké ztráty.

„Letos jsme přišli o 3 miliony eur na výdělku. Připadám si jako v absurdním světě, když se dívám na restaurace mých monackých kolegů, kteří se nestíhají otáčet. Princ a monacká vláda nejsou banda hlupáků. Pokud se rozhodli nechat restaurace otevřené, je to proto, že jsou si dobře vědomi, že risk nákazy se při dodržování hygienických opatření rovná téměř nule. V Monaku stejně jako ve Francii jsou přitom podnikové restaurace otevřené v normálním provozu, včetně l'Assemblée Nationale (Národní shromáždění),“ stěžuje si Jean-Luc Laurent se zoufalým pohledem na slavnostně vyšňořené knížectví.

Silvestrovské šílení zarazil princ

Maličký státeček praská před vánočními svátky ve švech. Francouzi ze sousedních měst Azurového pobřeží, ale i vzdálenější oblasti Var, nebo dokonce Marseille si neváhají zajet do knížectví na oběd či večeři, aby si vychutnali život jako dříve. V době svátků je touha vyrazit si do restaurace, ohřát se na prosluněné terase nebo se projít po půvabném vánočním trhu v přístavu Port Hercule ještě silnější. Na vánoční svátky a na silvestra téměř všechny restaurace hlásí plno.

Foto: Profimedia.cz

Dárky dětem rozdával princ Albert II. i letos, silvestrovské oslavy ale značně omezil.

Z hlediska koronaviru se zdejší přeplněné restaurace a trhy jeví jako skutečná časovaná bomba. Princ Albert II. ale minulý čtvrtek vyhlásil nekontrolovanému přílivu návštěvníků konec: „Chcete-li strávit silvestrovský večer v Monaku, musíte doložit rezervaci v hotelu. A vše bude muset být zavřeno nejpozději v 22.30 hodin. Představte si stovky lidí z Francouzské riviéry, kteří by k nám dorazili bez omezení a zůstali uvězněni v knížectví až do 6 hodin následujícího rána!“ rozhodl se panovník zpřísnit podmínky na sváteční období.

Tradiční půlnoční mše se letos v katedrále na skále nekonala. V noci z 24. na 25. prosince se zákaz vycházení výjimečně posunul na 23.30, ale na silvestrovský večer je nařízen zákaz vycházení již od 20 hodin. Výjimku mají jen návštěvy restaurací, které mohou zůstat otevřené až do 22.30. To ovšem platí jen pro rezidenty či hotelové hosty. O silvestrovské noci se očekávají přísné policejní kontroly při vstupu do knížectví.

Svátky luxusu proti „blbé náladě”

Pandemie koronaviru přidala na rychlosti i mnoha ruským privátním tryskáčům. Covid nebo ne, na silvestra budou ruští návštěvníci zpátky ve svém monackém „home, sweet home“, v hotelových apartmá nebo přímo ve vlastních bytech. Status monackých rezidentů některým petrochemickým oligarchům nebrání strávit svátky na území knížectví.

Nejoblíbenější místo je náměstí Place du Casino. S umělým sněhem, přepychovým vánočním stromem a světelnou show na fasádě casina vyhoví každému vkusu, od americké reklamní iluze Vánoc až po ruskou pohádku. V bezprostřední blízkosti otevírá svou náruč neprestižnější monacký hotel Hôtel de Paris a jeho tříhvězdičkový michelinský restaurant Louis XV. Alaina Ducasse.

Knížectví nenechává nic náhodě. Jako autorizovaní hosté si můžete rezervovat silvestrovskou večeři pod hvězdami s pohledem na Středozemní moře v další michelinské restauraci Grill v posledním patře Hôtel de Paris. Na Nový rok pak můžete pokračovat s bublinkami šampaňského a středomořskými chutěmi na brunchi v Blue Bay v Monte-Carlo Bay Hotel & Resort.

A mezitím si dopřát třeba trochu sportu při procházkách kolem luxusních butiků a oddávat se tzv. lècher vitrines (prohlížení výloh). Tedy pokud se rovnou nezařadíte do dlouhé fronty před chrámy luxusu, jako jsou obchody Louis Vuitton, Cartier, Balenciaga či Yves Saint Laurent. Podle konzultantské společnosti Knight Frank a její zprávě o bohatství je jeden ze tří monackých rezidentů milionář. Podle monackých obchodníků prý tento rok utrácejí více než jindy, aby si napravili letošní „blbou náladu“.

Reklama

Doporučované