Hlavní obsah

Francouzi přišli s novou službou. Najmete náhradníka, který za vás bude demonstrovat

Francouzi mohou na protesty poslat zástupce.Video: Tereza Nováková, Reuters

 

Reklama

Najmout si hodinového manžela nebo paní na úklid je v Česku i ve světě běžnou praxí. Francouzi ale posunuli podobné služby na další úroveň. Pokud se nemohou zúčastnit protestních akcí v metropoli, mají možnost za sebe poslat náhradníka. Dojíždění i ze vzdálenějších koutů země tak pro Francouze už nemusí být překážkou.

Článek

Francouzi žijící mimo metropoli si od nynějška mohou zaplatit náhradníka, který bude místo nich demonstrovat v Paříži. Službu nabízí přes internet jeden Francouz ze středozápadu země, napsala agentura AFP.

„Když žijete daleko od Paříže, je složité dostat se na manifestace do hlavního města. A doprava je drahá. Jenže když chcete, aby nějaká demonstrace měla smysl, musíte tam být,“ uvedl autor webu Grégoire Laugier.

Tento třicátník proto minulý měsíc vytvořil server Wistand, který zprostředkovává „posly“ pro lidi, kteří se různých protestních akcí v Paříži nemohou zúčastnit. „Je to něco jako volby v zastoupení, jenže se to týká demonstrací,“ vysvětlil Laugier, vzděláním biolog.

Uživatelé internetu si mohou zvolit konkrétní iniciativu, jako například pochod za oceány, a za 15 eur (385 korun) na hodinu si najmout svého zástupce. Objednavatel může náhradníka lokalizovat za pomoci mobilního telefonu a uložit mu, aby posílal například fotky nebo videa.

Laugier za zprostředkování služby inkasuje 20 procent z každé transakce. Svůj web přirovnává k počátkům internetových seznamek. „Nejprve to šokovalo, ale dneska jsou tam všichni,“ dodal.

Wistand je podle něj reakcí na „opravdovou potřebu“ ventilovat postoje nikoli do prázdna na sociálních sítích, nýbrž v reálném světě. „A právě to nabízíme,“ řekl Laugier.

Reklama

Související témata:

Doporučované