Hlavní obsah

Francouzi si vyznávají lásku moderně, Američané čokoládou s marihuanou a mladé Čechy znovu táhnou učňovské obory

Dnešek očima Háty Sassmannové.Video: AP, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jaké události přinesl pátek 9. února očima redaktorky Seznam Zpráv Háty Sassmannové?

Článek

Informační panely ve východofrancouzském Lyonu budou moci využít k vyznání zamilované páry po čas svatého Valentýna. Město jim umožní na obrazovky promítnout vzkaz pro jejich partnera či partnerku. Vzkazy mohou Francouzi odeslat již týden dopředu, a to i anonymně. Fantazii se meze prakticky nekladou, zveřejněna bude próza, básničky i samostatná slova. Ještě o trochu odvážněji mohou svátek oslavit obyvatelé Kalifornie. Zde se letos stalo legální rekreační užívání marihuany, čehož využily tamní čokoládovny. Před svátkem zamilovaných tak do prodeje vypustily čokoládové lanýže plněné právě konopím.

Po třech letech přestal klesat počet žáků studujících střední odborná učiliště. Nejvíce studentů zaznamenaly obory týkající se strojírenství, elektra a potravinářství. Méně populární je však manuální práce - pokles pokračuje ve strojírenství a nábytkářství. Takových malířů ubyly až dvě pětiny a tesařů pětina. Podle ČTK by důvodem mohla být i nepopulárnost manuální práce u mladých lidí.

Padesátiletá americká filmová producentka Jill Messicková spáchala sebevraždu. Žena trpící bipolární poruchou a depresí pravděpodobně neunesla, že věděla o znásilnění herečky Rose McGowanové producentem Harveym Weinsteinem, ale veřejně dál stála na jeho straně. K hrůznému činu mělo dojít v roce 1997 během festivalu nezávislých filmů Sundance. Rodina mrtvé ženy tvrdí, že Messicková raději nic neříkala, aby dala prostor i ostatním ženám ke sdílení svých zkušeností. Svým mlčením ale trpěla.

Na další události z 9. února se podívejte v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované