Hlavní obsah

Francie řešila 35 let sérii vražd a znásilnění, teď našla překvapivého viníka

Foto: Profimedia.cz

Údajný vrah byl v době páchání trestných činů zřejmě příslušníkem francouzské „gendarmerie“ neboli četnictva.

Reklama

Po 35 letech pátrání se ve Francii podařilo identifikovat muže, který stál za sérií vražd a znásilnění a falešného věznění. Bývalý policista a četník si na začátku tohoto týdne vzal život.

Článek

Pařížská prokurátorka Laure Beccuauová ve svém prohlášení, které má k dispozici CNN, uvedla, že testy DNA „prokázaly souvislost mezi genetickým profilem nalezeným na několika místech činu a profilem zemřelého muže“.

Úřady pátraly po pachateli pěti trestných činů spáchaných v letech 1986 až 1994, včetně „znásilnění dívek mladších 15 let, vražd, ozbrojeného přepadení či únosu. Podezřelý byl zejména z vraždy a znásilnění jedenáctileté dívky, kterou policisté našli mrtvou v Paříži v roce 1986.

Podle prohlášení Beccuauové shromážděné důkazy naznačují, že pachatel mohl být v době spáchání trestného činu příslušníkem „gendarmerie“ neboli četnictva.

Devětapadesátiletý muž, který žil na jihu Francie, byl 24. září informován, že v rámci vyšetřování se má dostavit k výslechu. V pondělí nahlásila jeho manželka, že se pohřešuje. O dva dny později, v den plánovaného výslechu, byl nalezen mrtvý v obci Le Grau-du-Roi na jihu země.

Beccuauová uvedla, že před nástupem k policii byl příslušníkem vojenské policejní divize. V době smrti byl v důchodu. Ačkoli státní zástupkyně ve svém prohlášení neuvedla jméno muže, podle CNN se jednalo o Françoise Veroveho.

Televize BFMTV s odvoláním na místní média uvedla, že Verove zanechal dopis na rozloučenou, v němž se k vraždám přiznal, ale jména svých obětí neuvedl. Uvedl však, že se „vzpamatoval“ a že „od roku 1997 nic neudělal“.

Bývalý policejní šéf Christian Flaesch, který v roce 1986 vyšetřoval znásilnění a vraždu jedenáctileté Cécile Blochové, v pátečním rozhovoru pro BFMTV spojil Veroveho s tímto zločinem s tím, že průlom v případu umožnily nové technologie.

Podezřelý dostal v místních médiích přezdívku „Le Grêlé“ neboli „Muž se skvrnami“, podle toho, jak rodina Blochových popsala muže, kterého spatřila v době vraždy Cécile, uvedla televize BFMTV. BFMTV rovněž uvedla, že muž je podezřelý z vraždy dvacetileté Irmgard Muellerové a osmatřicetiletého Gillese Politiho v roce 1987.

S odvoláním na deník Le Parisien televize BFMTV uvedla, že tento muž sloužil v letech 1983 až 1988 u kavalerie Republikánské gardy, poté se stal součástí řadové policie a sloužil v oddíle pro mladistvé, který měl na starosti nezletilé.

Místní zpravodajský portál Le Midi Libre uvedl, že Verove se v roce 2019 stal členem zastupitelstva v jižní obci Prades-le-Lez. Účastnil se obecního politického života a zjištění, že byl vrahem a násilníkem, způsobilo mezi místními naprosté překvapení a šok, řekl agentuře AFP bývalý starosta Prades-le-Lez Jean-Marc Lussert. Verovea popsal jako přívětivého a sympatického člověka.

„Cítím zadostiučinění a zároveň bolest za rodinu Blochových,“ řekl ve čtvrtek v rozhovoru pro televizi BFMTV bývalý vyšetřovatel Bernard Pasqualini, který měl v roce 1986 případ na starosti. „Tento muž zůstane nepotrestán.“

Tento týden také odsoudili bývalého britského policistu Wayna Couzense k doživotnímu trestu za únos, znásilnění a vraždu 33leté Sarah Everardové. Osmačtyřicetiletý policista, který pracoval jako ostraha diplomatických budov, unesl Everardovou letos v březnu, když se v noci vracela z londýnského Claphamu domů do čtvrti Brixton.

Prokurátor u soudu popsal, že k tomu použil lest: Ukázal ženě služební průkaz, předstíral, že ji zatýká kvůli porušení karanténních opatření proti covidu-19 a pak ji s pouty na rukou posadil do vypůjčeného auta. Poté ji odvezl na odlehlé místo, kde ji znásilnil, uškrtil a její tělo spálil.

Reklama

Doporučované