Hlavní obsah

Francouzi zatkli Rwanďana podezřelého z genocidy

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Francouzští četníci v sobotu poblíž Paříže zatkli jednoho z nejhledanějších zločinců světa, Rwanďana Féliciena Kabugu. Ten je podezřelý z významného podílu na rwandské genocidě z roku 1994, při které zemřelo 800 000 lidí.

Článek

Podle tiskových agentur oznámilo jeho zatčení francouzské ministerstvo spravedlnosti ve společném prohlášení s četnictvem. Čtyřiaosmdesátiletý muž, který žil s falešnou identitou v Asnières-sur-Seine, je podezřelý, že měl významný podíl na rwandské genocidě z roku 1994, kterou svými životy podle OSN zaplatilo na 800 000 lidí.

Kabuga je považován za muže, který financoval rwandskou genocidu. Spojené státy na jeho hlavu vypsaly odměnu pěti milionů dolarů (128 milionů Kč). Bohatý hutuský obchodník bude předveden před soud v Paříži a očekává se, že bude předán Mezinárodnímu soudnímu dvoru v Haagu, který je hlavní soudní institucí Organizace spojených národů.

Milionář Kabuga je podezřelý, že podporoval hutuské ozbrojené složky Interahamwe, které během 100 dní v roce 1994 zmasakrovaly asi 800 000 příslušníků tutsijského obyvatelstva i umírněné členy kmene Hutuů. Asi 2,7 milionu lidí muselo tehdy ve Rwandě uprchnout ze svých domovů.

Vyšetřováním genocidy byl pověřen Mezinárodní tribunál pro Rwandu (ICTR), který začal fungovat v roce 1997 a svou činnost ukončil v roce 2015. Za své působnosti odsoudil přes 60 strůjců masového vraždění. Před tribunálem stanuli hlavně vysoce postavení představitelé režimu, méně významné pachatele násilností soudí místní soudy a lidové tribunály.

Reklama

Doporučované