Hlavní obsah

Francouzi znají spojku útoků v Paříži a Bruselu. Mozkem teroristů ale není

 

Reklama

Kde se Oussama Atar nachází, vyšetřovatelé nevědí. Odhadují ale, že v Sýrii.

Článek

V neděli to bude rok, co světem otřásly teroristické útoky v Paříži, při nichž džihádisté zabili sto třicet lidí. Francouzští vyšetřovatelé teď označili za jejich strůjce nebo alespoň spolupachatele 32letého může syrského původu, který má belgické a zároveň marocké občanství. Nejsou ale přesvědčeni, že právě Atar je mozkem obou útoků. Navíc nevědí, kde se v tuhle chvíli nachází.

Vyšetřovatelé se dlouho domnívali, že pařížské útoky koordinoval člověk ze Sýrie. Dlouho se jim ale nedařilo přijít s žádným konkrétním jménem. Podle agentury AFP se nyní pátrání posunulo a za útoky má být zodpovědný Oussama Atar, člen teroristického hnutí Islámský stát, známý pod jménem Abú Ahmad.

Kromě pařížských útoků měl Atar podíl i na březnových útocích v Bruselu, kvůli nimž ho už dříve policie podezřívala. Sebevražední atentátníci, kteří zaútočili právě na bruselské metro a letiště, byli Atarovi bratranci. Další dva jeho příbuzné policie v červnu zatkla kvůli plánování útoků v Belgii při veřejném promítání fotbalových zápasů Euro 2016.

Francouzská média označila Oussamu Atara za džihádistického veterána. Již v roce 2005 byl v Iráku odsouzen k deseti letům vězení za ilegální vniknutí do země. Kvůli spolupráci s islamisty a týrání vězňů pobýval v několika věznicích vedených americkou armádou. Podle deníku Le Monde byl v roce 2012 ale propuštěn, především ze zdravotních důvodů a zásluhou vybraných belgických vysoce postavených úředníků a nevládních organizací.

Reklama

Doporučované