Hlavní obsah

Francouzi zvažují očkování dětí. Bojí se nových mutací koronaviru

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Ve Francii začíná debata nad očkováním dětí proti covidu-19. Šéf francouzské očkovací strategie Alain Fischer se obává nových mutací koronaviru, které se šíří rychleji. Možná kvůli nim upraví očkovací plán.

Článek

Francouzská očkovací strategie není vytesána do kamene. Spíše naopak, uvedl její šéf a imunolog Alain Fischer v sobotním rozhovoru s francouzským deníkem Le Parisien. Nově objevené mutace koronaviru – britská, brazilská a jihoafrická, podle něj nejspíš povedou ke změnám v očkovacím plánu.

„Ve Velké Británii zkoumají, zda je příčinou strmého nárůstu pozitivních případů nová varianta koronaviru. Pokud se to potvrdí, vyvstane otázka, zda začít očkovat i děti. Víme totiž, že jsou velkými přenašeči,“ vysvětlil imunolog.

Dětí a mladistvých se očkování ve Francii momentálně netýká. Přednostně jsou očkováni zdravotníci a lidé starší 80 let. „Když je vám přes osmdesát, tak je riziko, že na covid umřete, 8000krát větší, než když je vám 20 let,“ dodal Fischer. V pondělí se spustila vakcinace i pro osoby od 75 do 80 let a chronicky nemocné.

Lidé mladší 18 let dosud nebyli zahrnuti do klinických testů, které ověřují účinnost a bezpečnost vyvinutých vakcín. Aby mohli být očkováni, je navíc potřeba další regulační potvrzení.

Americká pediatrická akademie (AAP) přitom už v polovině listopadu vyzvala laboratoře, aby zahájily testy i u dětí. „Pokud brzy nezahrneme do klinických testů i děti, riskujeme, že dostanou vakcínu, která může zachránit mnoho životů, pozdě,“ uvedla její předsedkyně Sally Gozaová pro Huffington Post.

Francouzský premiér Jean Castex už oznámil, že školy zůstanou otevřené navzdory těžké epidemické situaci, která v zemi panuje. Tamní vláda chce každý měsíc otestovat zhruba milion dětí a učitelů.

U dětí probíhá nemoc covid-19 obvykle bezpříznakově, ale nákazu mohou zanést domů. Ve Francii v poslední době přibývá infikovaných dětí. Francouzský úřad pro veřejné zdraví (SPF) uvedl, že vrchol nákazy u dětí nastal 13. ledna, kdy míra pozitivity dosáhla u dětí ve věku do deseti let 10 procent, informuje server francouzského zpravodajského kanálu La Chaîne Info. O měsíc dříve se přitom nákaza prokázala jen u 3 procent testovaných dětí.

Francie zahájila vakcinaci téměř před měsícem. Dosud bylo naočkováno téměř 400 tisíc lidí. V zemi ovšem převládá vysoká neochota nechat se očkovat, tamní občané čekají především na více informací ohledně bezpečnosti dostupných látek. I kdyby se tedy začalo jednat o vakcínách pro děti, není jasné, kolik by se jich nakonec nechalo skutečně naočkovat.

Země již zaznamenala případy jihoafrické i britské mutace. U britské mutace se odhaduje, že je o 40 až 80 procent nakažlivější než ta, která se běžně vyskytuje. Britské mutaci je přičítáno ohnisko v jedné ze škol ve francouzském městě Bagneux.

Francouzský Státní ústav zdravotnictví a lékařského výzkumu (INSERM) v pondělí informoval, že britská mutace zapříčinila během prvních lednových týdnů 1,4 % infekcí potvrzených ve Francii. Ústav odhaduje, že na přelomu února a března bude dominantní variantou v zemi. INSERM také varuje, že v důsledku nové mutace hrozí přetížení tamních nemocnic, a žádá proto zpřísnění stávajících opatření a urychlení očkovací kampaně.

Reklama

Doporučované