Hlavní obsah

Francouzská policie odřezala podrážky migrujícím dětem, tvrdí organizace Oxfam

Francouzští policisté prý odřezávali na hranicích uprchlickým dětem podrážky.Video: Lukáš Marek, Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Charitativní organizace obvinila francouzskou policii z toho, že uprchlickým dětem odřezávala podrážky a bez jídla nebo vody je poslala pěšky na italské hranice.

Článek

Francouzská pohraniční policie byla obviněna ze zadržování uprchlických dětí mladších dvanácti let v celách bez vody a jídla, z odřezávání jejich podrážek a z ukradení SIM karet z jejich telefonů před tím, než je ilegálně poslala zpět do Itálie.

Ve zprávě, kterou vydala organizace Oxfam, se také psalo o případu velmi mladé eritrejské uprchlice, kterou policisté donutili dojít zpět do italského hraničního městečka Ventimiglia, přestože s sebou měla své čtyřicetidenní miminko.

Obvinění vychází z výpovědí, které sepsali pracovníci Oxfamu a partnerských organizací. Zveřejněna byla dva měsíce poté, co vyšel najevo skandál ohledně falšování věku migrantů, aby je mohli Francouzi poslat zpět do Itálie jako dospělé.

„Nemáme potvrzení o násilném fyzickém chování, ale mnoho dětí uvedlo, že byly postrkovány a bylo na ně křičeno v jazyce, kterému nerozumí,” řekla zpravodajskému portálu Guardian autorka zprávy Giulia Capitaniová. „Odřezáním podrážek z jejich bot jim dali jasně najevo, aby se nevracely zpět,” dodává Capitaniová.

Daniela Zitarosová z italské humanitární agentury Intersos uvedla, že policisté na děti křičeli a smáli se jim. Některým dětem pak zabavili mobilní telefony nebo SIM karty, aby nemohly zavolat svým rodičům.

Itálie obvinila Francii z pokrytectví poté, co francouzský prezident Macron odsoudil italskou vládu za to, že odmítla udělit povolení k zakotvení lodi s více než šesti sty uprchlíky na palubě. Nový italský ministr vnitra Matteo Salvini, který o tom rozhodl, pak řekl, že Francie od začátku roku odmítla na své území vpustit více než deset tisíc uprchlíků.

Reklama

Související témata:

Doporučované