Hlavní obsah

Francouzská prokuratura vyšetřuje sexuální násilí v Macronově sídle

Foto: Profimedia.cz

Elysejský palác, sídlo francouzských prezidentů.

Reklama

Francouzská prokuratura vyšetřuje případ znásilnění za zdmi Elysejského paláce. Sexuální napadení ohlásila mladá příslušnice armády, která se podílela na ostraze prezidentské rezidence.

Článek

Příslušnice armády, která dohlížela na bezpečnost Elysejského paláce a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, se údajně stala obětí sexuálního násilí. Podle svědectví ženy, jejíž jméno není známo, k incidentu došlo ještě v létě.

Žena znásilnění ohlásila na policejní stanici 1. července bezprostředně poté, co byla podle její výpovědi napadena během rozlučkového večírku. Ze znásilnění obvinila svého kolegu, napsal francouzský deník Libération, který o kauze informoval jako první. Francouzská prokuratura oznámila, že samotné vyšetřování začalo 12. července.

Podle listu v Elysejském paláci tehdy probíhala slavnostní recepce na rozloučenou s generálem Valéry Putzem, které se zúčastnil i samotný prezident Emmanuel Macron, řekl na úvod pár slov a kolem desáté hodiny večer odešel.

Mezi hosty byli Macronovi spolupracovníci a také vojenský personál. Někteří z přítomných pak rezidenci opustili a přesunuli se do prostor prezidentova osobního vojenského štábu v přilehlé ulici. Právě tam k údajnému sexuálnímu násilí došlo.

Podle francouzských médií oběť a podezřelý pracovali na úřadě nejvyšší bezpečnosti, kde měli na starosti takzvané citlivé vládní záležitosti. Britský list The Guardian poznamenává, že většina z nich byla označena za přísně tajné.

Macronův úřad případ odmítl komentovat, uvedl ale, že prezident v době činu nebyl v paláci. Podle britských médií nejmenovaný úředník na žádost o komentář řekl, že „jakmile se úřady dozvěděly o těchto tvrzeních, byla okamžitě přijata opatření“ na podporu oběti a údajný pachatel byl přeložen. Další opatření podle něj budou přijata v závislosti na závěrech vyšetřování.

Elysejský palác, kde pracuje asi 800 lidí, zároveň oznámil, že ženě, která znásilnění ohlásila, nabídl pomoc a psychologickou podporu.

Údajný pachatel byl podle agentury AFP vyslýchán jako takzvaný asistovaný svědek, což naznačuje, že zůstává předmětem dalších výslechů, ale zatím nebyl formálně obviněn.

Stanice BBC v souvislosti s incidentem připomněla, že v posledních letech francouzskou společností otřásla řada skandálů týkajících se sexuálního napadení. Emmanuel Macron slíbil, že se vypořádá s problémem násilí páchaného na ženách a jeho vláda letos v březnu v reakci na skandály představila nový zákon, který snížil hranici pro legální sexuální styk na 15 let. To znamená, že děti mladší 15 let nejsou dostatečně vyspělé, aby mohly souhlasit se sexem, a proto bude vždy považován za nedobrovolný. Za znásilnění bude hrozit až 20 let vězení.

Reklama

Doporučované