Hlavní obsah

Útok ve Francii: Zemřel policista, který se vyměnil za rukojmí. Policie zadržela dva lidi z útočníkova okolí

Policista Arnaud Beltrame podlehl zraněním, která utrpěl při útoku ve Francii. Útočník byl zastřelen.Video: Reuters

 

Reklama

Ve Francii dnes podlehl svým těžkým zraněním četník, který se v pátek vyměnil za rukojmí držená islámským extremistou v supermarketu na jihu země. Oznámil to ráno francouzský ministr vnitra Gérard Collomb.

Článek

Francouzská policie v noci na dnešek zadržela v souvislosti s vyšetřováním pátečního teroristického útoku v supermarketu na jihu země sedmnáctiletého mladíka, který byl přítelem útočníka. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na francouzskou prokuraturu. Již v pátek policisté zadrželi ženu údajně napojenou na střelce. Bližší informace nejsou dostupné.

Policista se vyměnil za rukojmí

Svým zraněním v nemocnici podlehl hrdina pátečního teroristického útoku ve Francii, policista Arnaud Beltrame. Ten se vyměnil za rukojmí držená islámským extremistou v supermarketu ve městě Trèbes.

„Podplukovník Arnaud Beltrame nás opustil. Zemřel za svou vlast. Francie nikdy nezapomene na jeho hrdinství,” napsal na svém Twitteru Collomb.

Pětačtyřicetiletého Beltrama krátce po výměně postřelil pětadvacetiletý Radouane Lakdim, kterého vzápětí poté zabilo zasahující komando protiteroristického útvaru rychlého nasazení. Svým činem tak četník výrazně napomohl ke zneškodnění střelce.

Muže zákona dnes ocenil i francouzský prezident. „Arnaud Beltrame zemřel, když sloužil národu, kterému toho již předtím tolik dal,” uvedl ve svém prohlášení Emmanuel Macron. „Položil svůj život za to, aby ukončil smrtící plán džihádistického teroristy. Padl jako hrdina.” Podle Macrona se nyní vyšetřovatelé mimo jiné soustředí na to, jak mohl útočník získat zbraň a jak je možné, že se radikalizoval.

Jak uvedla Beltramova matka, odvaha jejího syna ji nepřekvapila. „Věděla jsem, že to musel být on. Byl vždycky takový. Už jako dítě by udělal vše pro svou vlast,” svěřila se žena francouzskému rozhlasu RTL v pátek v noci, tedy ještě před zprávou o synově úmrtí.

Čtyřhodinové drama začalo v pátek dopoledne, když se útočník poblíž Carcassonne zmocnil automobilu, jednu osobu v něm zabil a druhou zranil. Poté začal střílet na policisty, kteří se vraceli z ranního běhu, popsal zástupce policie Yves Lefebvre. Jednoho z mužů zranil na rameni, nešlo ale o vážné zranění.

Následně se ozbrojenec vydal do supermarketu v nedalekém Trèbes, kde zabil další dva lidi, zákazníka a zaměstnance, a několik osob držel jako rukojmí. Policistům se z obchodu podařilo část lidí dostat, jednu ženu ale Lakdim použil jako svůj lidský štít. Právě tehdy se Arnaud Beltrame nabídl, že se s ženou vymění. Když se tak stalo, nechal na stole zapnutý mobilní telefon, aby policisté venku mohli sledovat situaci uvnitř. Jakmile muži zákona uslyšeli výstřely, speciální jednotka vtrhla do obchodu. Útočníka usmrtila, zraněn byl ale i Beltrame.

Za mrtvého byl zpočátku označován i portugalský občan, později se ale ukázalo, že byl jen vážně zraněn a je v nemocnici v Carcassonne. Další detaily o obětech úřady zatím neupřesnily.

Reklama

Doporučované