Hlavní obsah

Francouzský pekař drží hladovku, chce zabránit vyhoštění afrického učně

Foto: Profimedia.cz

Pekař Stéphane Ravacley chce navzdory zdravotním problémům pomoci svému učni hladovkou.

Reklama

Pekař Stéphane Ravacley je odhodlaný udělat vše pro to, aby s ním jeho guinejský učeň Laye Fodé Traoré mohl i nadále pracovat. Francouzský stát chce mladého Afričana poslat domů.

Článek

Pekař Stéphane Ravacley z východofrancouzského Besançonu se v neděli rozhodl zahájit hladovku. Protestuje tak proti státem nařízené povinnosti opuštění francouzského území (OQTF), kvůli níž jeho chráněnci Traorému hrozí vyhoštění. O případu informoval server Le Nouvel Observateur.

Guinejského učně se zastala i starostka města Anne Vignotová, která byla zvolena za ekologickou stranu EELV. Starostka dokonce napsala dopis ministru vnitra Géraldu Darmaninovi, v němž ho požádala, aby se proti vyhoštění Traorého postavil a situaci mladého přistěhovalce vyřešil.

„Naše země tohoto nezletilého přijala. Vzdělávala ho. Laye Fodé Traoré se integroval… Chuť vyhostit ho je nepochopitelná,“ napsala starostka a vyzvala ministra, aby „otevřel oči před realitou, s níž jsou konfrontováni mladí migranti“.

Majitel pekařství Huche à Pain, kde mladý Guinejec pracoval, přestal jíst od nedělní půlnoci. „Je mi padesát let, v posledních letech jsem měl tři plicní embolie. Můj lékař tvrdí, že mám křehké zdraví, na to ale kašlu. Vím, že mám pravdu,“ řekl Ravacley agentuře AFP.

Dvouletou smlouvu s Traorém, jehož označuje za „dobrého kluka“, uzavřel pekař v září 2019. Traoré přišel do Francie z rodné Guineje, cestou musel nezletilý projít přes pouštní státy Mali a Libyi, poté přejel Středozemní moře do Itálie. Z ní se pak dostal do Francie.

Pekař ho popisuje jako tichého chlapce, který se ctižádostivě učí řemeslu. Je podle něj velmi ochotný a pracovitý. Pekařství funguje šest dní v týdnu vždy od tří ráno do osmi večer, pracovní síla je tedy víc než potřeba. Až se mladý Guinejec vyučí, hodlá ho Ravacley přijmout na hlavní pracovní poměr.

V listopadu ale učňova poručnice oznámila, že mladík dosáhl plnoletosti, a proto se ho týká pravidlo o povinnosti opuštění francouzského území. Měl by proto přestat pracovat. Traoré se obrátil na správní soud v Besançonu, aby toto rozhodnutí zvrátil. Rozhodovat se v jeho případě bude 26. ledna.

Pekař Ravacley si stěžuje, že řemeslníci ztrácejí po vyučení až 70 procent mladých lidí, kteří odcházejí pracovat jinam, někdy se k nim zaměstnavatelé nechovají dobře. „Proč tedy nepřijmeme tyhle kluky, kteří ve svých zemích umírají hlady a u nás chtějí pracovat? Francouzům pracovní místa nezabírají,“ argumentuje.

Odsuzuje přitom podle jeho slov krátkozrakou vládní politiku, která nezletilé uprchlíky nejdříve „přijme, nakrmí, ošatí a vzdělává až do 18 let. Poté je ale opustí a nechá na ulici“.

Kromě hladovky se pekař snaží pomoci svému učni i jinak. Na internetu zveřejnil petici, kterou už podepsalo 117 tisíc lidí. K jejímu šíření pomohl zejména fakt, že ji na svém twitterovém profilu sdílel europoslanec Raphaël Glucksmann.

O azyl ve Francii požádalo v roce 2019 6 600 Guinejců, velké většině (5 710) ale francouzské úřady nevyhověly.

Reklama

Související témata:

Doporučované