Hlavní obsah

Francouzský premiér bude jednat se zástupci žlutých vest

Francouzský premiér se setká s delegací žlutých vest.Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

Édouard Philippe byl pověřen prezidentem Emmanuelem Macronem, aby v úterý přijal delegaci protestního hnutí žlutých vest. Cílem jednání bude zastavení násilí a výtržnictví v ulicích měst.

Článek

Po násilnostech při sobotních demonstracích v Paříži a dalších francouzských městech byly zadrženy stovky lidí a desítky dalších utrpěly zranění, více než 200 demonstrujících bylo zatčeno. Vláda zasedala v neděli v rámci krizových jednání, o dalších krocích nadále rozhoduje.

Macron věří, že vážnou situaci půjde alespoň částečně vyřešit nebo zklidnit dialogem mezi protestujícími a vládou. Proto zamítl návrh ministra vnitra Christopha Castanera na vyhlášení výjimečného stavu v zemi a pověřil Édouarda Philippa, aby se sešel s delegací takzvaných žlutých vest.

Úterní premiérova schůzka se zástupci uskupení nebude první, Philippe již s jedním z jejich reprezentantů hovořil v návaznosti na druhou vlnu protestů. Obě strany tehdy projevily zájem o dialog, chod událostí však nezměnily. Bez většího úspěchu se žlutými vestami jednal i ministr životního prostředí François de Rugy.

Hnutí takzvaných žlutých vest od poloviny listopadu ve Francii demonstruje proti plánovanému zvýšení cen pohonných hmot, ale i kvůli dalším vládním opatřením. Sobotní, v pořadí již třetí, protesty přerostly v násilnosti, při kterých radikálové útočili na policisty, rabovali obchody a zapalovali domy, auta i pobočky firem. Poničen byl také interiér památníku ve Vítězném oblouku. Škody si v pondělí přišel prohlédnout i Macron, který se vrátil ze summitu G20 v Argentině.

Jen v Paříži bylo zraněno přes 130 lidí a dalších více než 400 policie zadržela. Násilí se přelilo i do regionů, například v Toulouse na jihu země bylo v sobotu podle dnešního oznámení prefektury zraněno 57 lidí, z toho 48 policistů, v Saint-Étienne jižně od Lyonu dav vyraboval několik obchodů a zdemoloval pobočku banky Crédit Agricole a v Marseille policie zadržela 21 lidí, zranění zde utrpěli tři policisté.

Po celé Francii v sobotu demonstrovalo 136 000 lidí, což je zhruba dvojnásobek oproti odhadu ze sobotního večera. Agentura Reuters označila nynější nepokoje za nejhorší od občanských bouří v roce 1968.

Problémem protestů žlutých vest jsou extrémistické skupinky, které využily masových demonstrací pro prosazování svých násilných praktik a šíření ultrapravicových názorů. Na videu je zachycena potyčka mezi extremisty v čele s Yvanem Benedettim, krajně pravicovým aktivistou a členem několika kontroverzních uskupení a členy Antify a dalšími demonstrujícími ve žlutých vestách.

Reklama

Související témata:

Doporučované