Hlavní obsah

Francouzští policisté vyšli do ulic. Je nás málo a jsme v nebezpečí, říkají

 

Reklama

Protesty se z Paříže rozšířily už i do dalších francouzských měst. Vláda se snaží dohnat personální škrty z minulých let.

Článek

Už třetí den pokračují ve Francii protesty policistů proti aktuální neutěšené personální a bezpečnostní situaci. V Paříži jich asi čtyři stovky prošly náměstím Republiky a slavnou ulicí Champs Elysées. Další demonstrace probíhají třeba v Lyonu, Marseille, Nancy nebo v Toulonu.

Protestní hnutí daly do pohybu množící se útoky na strážce pořádku. Na začátku října skupina deseti dosud neidentifikovaných útočníků Molotovovými koktejly zapálila dvě policejní auta. Jeden z policistů je stále v umělém komatu kvůli rozsáhlým popáleninám, jeho kolegyně vyvázla jen o něco méně zraněná. Další dva policisté byli popáleni lehce.

Policistům se nelíbí, že vláda proti útokům na ně nic moc nedělá. Navíc jich je prý málo. V letech 2007 až 2012 za vlády prezidenta Sarkozyho bylo kvůli úsporám propuštěno dvanáct tisíc policistů. Současná vláda prezidenta Hollanda se tuto mezeru snaží, hlavně vzhledem k zostřené bezpečnostní situaci, zaplnit. Do policejních řad přibylo zatím devět tisíc lidí. To ale, hlavně podle policistů samotných, stále nestačí.

Podle francouzského práva, které policistům dává větší možnosti protestovat než jiným zaměstnancům, nesmějí strážci pořádku při demonstracích používat pracovní vybavení nebo dokonce policejní auta. Obojí je však na záběrech z protestů napříč Francií vidět. Vedení policie se demonstracím snaží zabránit, vyzývá policisty, aby se protestů neúčastnili.

Reklama

Související témata:

Doporučované