Hlavní obsah

Francouzští poslanci tleskali i bučeli. Nový premiér představil svoji vizi

Foto: Profimedia.cz

Francouzský premiér Jean Castex a prezident Emmanuel Macron (vlevo).

Reklama

Nový předseda obměněné francouzské vlády Jean Castex představil před poslanci plán svého kabinetu. V Národním shromáždění bylo živo. Jakých bodů se nový premiér dotknul?

Článek

„Vzpomeňme nejprve na ty, kteří jsou nemocní, a na ty, kteří nedávno ztratili své blízké,“ začal ve francouzském Národním shromáždění svou první řeč premiér Jean Castex. Ve funkci vystřídal oblíbeného Édouarda Philippa, který si však poslední dobou nerozuměl s hlavou státu - Emmanuelem Macronem. Castex vládu přebírá v průběhu nedořešené koronavirové krize a čeká se, jak se se situací vyrovná.

Jean Castex představil plán před poslanci jen den po francouzském národním svátku, který si připomíná dobytí Bastily a počátek Velké francouzské revoluce. A také jen den poté, co prezident Emmanuel Macron v rámci oslav vystoupil ve velkém rozhovoru v televizi TF1.

„Čekají nás těžké měsíce,“ řekl Macron před národem u televizních obrazovek. Předeslal tím atmosféru, se kterou se nový kabinet bude potýkat. Prezident také v úterý večer oznámil, že od 1. srpna bude na všech veřejných prostranstvích a v uzavřených prostorech povinnost mít zakrytá ústa a nos.

Jaké konkrétní plány má však Macronův premiér Castex? V poslaneckých lavicích to vřelo - potleskem i nesouhlasným bručením.

Obnova

Premiér Castex potvrdil to, o čem už se v kuloárech diskutovalo - zřídí speciální úřad, který bude mít za úkol ekonomickou obnovu země, jež prošla krizí. Instituci ve Francii založili po druhé světové válce. Měla za úkol například i plánování dlouhodobých rozpočtů. V roce 2006 ale úřad zanikl.

Francouzský deník Le Figaro Castexovo rozhodnutí úřad zřídit (v originále se nazývá Haut-commissariat au Plan) spojuje s premiérovým obdivem ke generálu de Gaullovi, který v roce 1946 společně s Jeanem Monnetem instituci vymysleli a zřídili. „Slovo ‚plán‘ ze slovníku trochu vymizelo,“ stěžoval si Castex už dříve na stanici RMC/BFMTV.

Od začátku září chce Castexův kabinet začít investovat do pokrizové ekonomiky. „Jsme až příliš závislí na našich vnějších partnerech, a to i v některých strategických sektorech,“ odůvodnil Castex v Národním shromáždění, že chce do určitých průmyslových odvětví investovat až 40 miliard eur.

Školství

Velký důraz dává nový francouzský premiér na školství, vědu a výzkum. „Všímáme si málo těch, kteří jsou zvlášť citliví na dopady krize,“ mluvil Castex o studentech a školácích, kteří několik měsíců nebyli ve škole. Řekl, že chce přehodnotit příspěvky, které studenti nebo jejich rodiny každoročně dostávají, Castex počítá s navýšením o 100 eur. Nyní se příspěvky pohybují na necelých 400 eurech.

Náboženství

Castex také představil plán na „zákon proti separatismu“, jímž chce bojovat proti uskupování se na základě vyznání nebo etnika. To už také před několika týdny naznačoval prezident Macron. Ten řekl, že nechce stigmatizovat islám, ale zároveň chce omezit „zahraniční vlivy“ na druhé nejčastější vyznání ve Francii.

Důchody

Velmi bouřlivé téma, které ve Francii ještě před koronavirovou krizí způsobily masové protesty, je připravovaná důchodová reforma. Jean Castex ji okomentoval jako „nutnost“. Zdůraznil, že právě i kvůli aktuální krizi je podle něj zásadní, aby systém fungoval spravedlivě.

Ekologie

„Tato vláda chce vyhrát bitvu za klima, ochranu přírody a biodiverzitu. Ekologie není výsadou generace, sociální třídy, určitých míst. Ekologie je záležitostí nás všech,“ komentoval Jean Castex jeho návrh přiřadit 20 miliard eur na snížení energetické zátěže budov a staveb.

Justice

Ke konci svého očekávaného proslovu Jean Castex představil ještě jednu novou funkci, kterou by rád zřídil. Chce vytvořit pozici tzv. soudce v blízkosti, tedy určitým způsobem změnit justiční systém a rozdělit soudní zodpovědnost podle vážnosti spáchaného činu. Specializovaní soudci by se věnovali pouze mírnějším deliktům, jako je vandalismus nebo dopravní přestupky. Centrální vyšší soudy by tak měly čas věnovat se větším a závažnějším případům.

Reklama

Související témata:

Doporučované