Hlavní obsah

Francouzští vědci uvázli na Antarktidě kvůli poruše ledoborce

Foto: U.S. Department of State

Francouzští vědci o pomoc požádali Australské arktické oddělení (ADD).

Reklama

Posádka francouzských vědců uvázla na Antarktidě. Ledoborec, který je měl dopravit do Austrálie a posléze domů, se porouchal. Na pomoc 42 francouzským vědcům už vyrazil ledoborec z Austrálie.

Článek

Ledoborec L’Astrolabe měl původně 22. listopadu doplout do francouzské stanice Dumont d’Urville na Antarktidě, odkud by pokračoval do italsko-francouzského přístavu Concordia. Ukázalo se ale, že to vzhledem k rozsahu technických závad není možné. Francouzští vědci, které mělo plavidlo ze stanice přepravit tak zůstali na Antarktidě uvěznění.

Ředitel Francouzského polárního institutu Jérôme Chappellaz musel požádat o pomoc a vyslyšela ho Austrálie.

Autralské Antarktické oddělení (ADD), které spadá pod ministerstvo životního prostředí, následně uvolnilo vlastní ledoborec Aurora Australis, který Francouzům doručí zásoby jídla, potřebné vybavení, 250 tisíc litrů paliva a skupinu vysvobodí ze zamrzlého kontinentu.

V současné době začíná na jižní polokouli léto. Je to tak jediné období, kdy přímořské ledy roztají do takové míry, že se dá doplout až na francouzské území Antarktidy. To se nazývá Terre Adélie (česky Adélina země).

„Bez pomoci ADD by byl francouzský výzkum ohrožen,“ řekl médiím Chappellaz.

Ředitel ADD Kim Ellis prohlásil, že je pomoc francouzskému výzkumnému programu pro Austrálii čest. Dodal, že uvolnění jejich ledoborce nijak neohrozí australský výzkumný program. Přístav Hobart v Tasmánii, ve kterém musel francouzský ledoborec zůstat, je totiž poslední zastávkou před vyplutím na Antarktidu.

L’Astrolabe je unikátní loď dlouhá 72 metrů, která je výsledkem francouzsko-finského konceptu. Je navržená přesně na vplutí do malého přístavu Dumont d’Urville. Loď převáží nejen zásoby pro vědce, kteří na Antarktidě pracují, ale také při plavbě provádí oceánografický výzkum. Do služby byla uvedena v roce 1986.

Nese jméno po lodi, se kterou v roce 1840 Adélinu zemi objevil francouzský průzkumník Jules Dumont d’Urville.

Francouzský ledoborec by měl být plně funkční 17. Prosince.

Reklama

Související témata:

Doporučované