Hlavní obsah

Francouzům došla trpělivost s elektrokoloběžkami. Z chodníků musí zmizet

Chodníky ve francouzských městech se pro elektrické koloběžky uzavřou.Video: Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Nespokojenost Francouzů s elektrokoloběžkami pravděpodobně vyústí v jejich zákaz. Podle oznámení ministryně dopravy Élisabeth Borneové koloběžky zmizí z chodníků a přesunou se pouze na cyklostezky a do vyhrazených zón.

Článek

Francie brzy zakáže jízdu oblíbených elektrických koloběžek na chodnících, oznámila v úterý ministryně dopravy v parlamentu. Vláda tak reagovala na rostoucí nespokojenost zejména obyvatel velkých měst, kteří často musejí před poměrně rychle jedoucími vozítky uskakovat. Elektrické koloběžky mají podle deníku Le Figaro od roku 2017 ve Francii na svědomí 286 zraněných a pět mrtvých.

„Nemůžeme dopustit, aby stroje pohybující se rychlostí 20 až 30 kilometrů v hodině ohrožovaly pěší na chodnících. Vytvoříme novou kategorii vozů v pravidlech silničního provozu," uvedla ministryně Élisabeth Borneová. Elektrické koloběžky budou podle ní smět na cyklostezky a do zón s maximální možnou rychlostí 30 kilometrů v hodině, ale nikoli na chodníky.

Borneová rovněž ohlásila novou právní úpravu pro stále populárnější systém sdílených kol i koloběžek, které si lidé mohou za poplatek zapůjčit a pak odstavit. Především sdílená kola podle úřadů zabírají stále více místa na chodnících a lidé je taky mnohdy nechávají stát uprostřed ulice.

V Paříži sdílené elektrokoloběžky poskytuje například americká společnost Lime, která je provozuje i v širším centru Prahy. I v české metropoli provází tuto službu kritika kvůli jízdě uživatelů po chodnících, i když se to podle českých zákonů nesmí.

Reklama

Související témata:

Doporučované