Hlavní obsah

Studenti umění proti plukovníkovi. Boj o univerzitu v Budapešti neustal

Foto: Profimedia.cz

Pokračuje i blokáda budov Univerzity divadelních a filmových umění.

Reklama

Maďarsko na jaře udělalo ze státní Univerzity divadelních a filmových umění soukromou instituci. V září proti krokům parlamentu protestovaly tisíce lidí. A protesty pokračují. V čele vysoké školy stanul plukovník Gábor Szarka.

Článek

Do správní rady po převedení vlastnictví školy na soukromou nadaci dosadila maďarská vláda jí vybrané osoby už v květnu. Kandidáty, které navrhla sama univerzita (SZFE), odmítla. Původní vedení školy rezignovalo zhruba před měsícem a její studenti následně obsadili několik budov školy. Tisíce lidí pak vyšly do ulic Budapešti. A situace se s nástupem Szarky na post šéfa instituce opět vyostřila.

Gábora Szarku jako kancléře univerzity jmenovala na začátku října právě vládou dosazená správní rada. Jde o bývalého personálního ředitele ministerstva obrany z druhé Orbánovy vlády, který vystudoval vojenskou akademii a od roku 2013 zastupoval maďarský kabinet jakožto vojenský atašé v Paříži.

Studenti umělecké vysoké školy se 155letou tradicí jeho jmenování podle zpravodajského webu Insight Hungary odmítli. A to do té míry, že se rozhodli pokračovat v několik týdnů trvající blokádě univerzitní budovy v ulici Vas a Szarkovi na území školy zamezili vstoupit. Podle nich je správní rada nelegitimní a v blokádě univerzity budou pokračovat, dokud nedosáhnou samosprávy.

Studenti Szarku na kampus nepustili

Nástup Szarky do funkce byl veskrze dramatický. Plukovník pohrozil, že zaměstnanci školy nedostanou výplatu, pokud jej na kampus nevpustí. Na začátku října pak víc než polovina tamních vyučujících začala stávkovat a zapojila se do blokády.

A drama pokračuje. Minulý pátek začaly na univerzitě „podzimní prázdniny“, desetidenní pauza, při níž má dojít na údržbu a dezinfekci univerzitních prostor a kolejí. Vedení v čele se Szarkou se v tomto ohledu odvolalo na koronavirovou krizi. Vydalo také instrukce, z nichž jasně vyplývá, že v budovách školy nikdo nesmí v době prázdnin přebývat. Alespoň pokud nemá povolení od kancléře. Protestující ale prostory podle serveru Hvg.hu nevyklidili.

Zaměstnancům a studentům Univerzity divadelních a filmových umění vyjádřili solidaritu umělci i akademici z různých koutů světa. Před měsícem se k maďarskému vývoji vyjádřila také šestice evropských rektorských konferencí včetně České konference rektorů.

„Po nuceném přesunu Středoevropské univerzity a loňském zrušení autonomie Maďarské akademie věd jsou tato opatření dalším krokem k umlčení kritických postojů snížením politické nezávislosti umění, kultury a vědy v Maďarsku,“ uvádí se ve společném prohlášení české, německé, polské, slovinské a dvou rakouských rektorských konferencí.

Signatáři upozorňují, že postup Orbánova kabinetu vůči maďarské Univerzitě divadelních a filmových umění „porušuje mezinárodně přijaté a všeobecně platné principy akademické svobody a samosprávy akademických institucí“.

Foto: Profimedia.cz

Protest ze začátku září.

Boj o vysokou školu pokračuje i v budapešťských ulicích. V pondělí protestovali podle webu 444.hu studenti i další představitelé školy před ministerstvem pro inovace a technologie, pod které univerzita až do konce roku 2021 spadá.

Žádali o dialog, kterým by se patová situace ohledně nové správní rady i kancléře vyřešila. „Ta situace je celkem jasná, měli bychom si se zástupci ministerstva sednout a začít jednat od začátku. Vrátit se na nulu a začít mluvit. Se správní radou taktéž není žádná řeč,“ uvedl pro 444.hu Gábor Németh, jeden z vyučujících na Univerzitě divadelních a filmových umění. Protestující minulý týden v této věci také podali stížnost k maďarskému ústavnímu soudu, v níž požadují zrušení správní rady.

Reklama

Doporučované