Hlavní obsah

Stát neumí vyhovět seniorům. Časovaná bomba, říká šéf fondu a slibuje domovy

Foto: PFFL

Investiční fond postaví v Česku 20 nových domovů pro seniory.

Reklama

Počet seniorů roste, výrazně stoupá také počet osob vyžadujících dlouhodobou sociálně-zdravotní péči. Jenže kapacita lůžek v Česku je nedostatečná. Situaci chce řešit nový investiční fond, jehož cílem je výstavba domů pro seniory.

Článek

S výstavbou se podle ředitele fondu Property Fund for Living SICAV, vystupujícím pod zkratkou PFFL, Martina Fojtíka začne už příští rok. Jeho cílem je vybrat alespoň 1 miliardu korun v následujících čtyřech letech, přičemž investiční horizont fondu pro investory je minimálně 3 roky. Celková cena za plán na výstavbu seniorského bydlení podle Fojtíka přesáhne 3 miliardy korun. Cena za lůžko se pak vyšplhá na 1,2 až 1,5 milionu korun.

„Rádi bychom do osmi let postavili minimálně 20 nových domovů s celkovou kapacitou 3 000 lůžek. Státní sektor trpí nedostatečnou flexibilitou, staví a provozuje domy za velmi vysoké náklady. Jsme připraveni tohle změnit,“ prohlásil Fojtík.

Aktuálně je podle Fojtíka fond před akvizicemi několika pozemků. Ještě v tomto roce navíc dojde k nákupu minimálně jednoho nebo dvou domovů pro seniory. „Další výstavbu připravujeme na rok 2022,“ dodává ředitel investičního fondu.

Část výstavby bude dle jeho slov financována bankami, a to v poměru přibližně 30 až 40 % za fond a zbytek zafinancuje banka.

Investiční fond reaguje na dlouhodobý vývoj, podle kterého se bude poptávka po místech v pobytových zařízeních pro seniory rapidně zvyšovat. Očekává se, že počet lidí starších 65 let se do roku 2025 navýší o 250 tisíc na 2,3 milionu. V roce 2035 půjde celkové číslo přes 2,5 milionu lidí.

Pokud se to nezačne co nejdříve řešit, bude se muset čím dál více rodin starat o své drahé prarodiče na vlastní pěst.
Martin Fojtík, ředitel fondu PFFL

Aktuálně je kapacita lůžek pouze pro cca 40 tisíc seniorů zhruba v 600 domovech po celé republice. „Stát tuhle oblast dramaticky podcenil. Pokud se to nezačne co nejdříve řešit, bude se muset čím dál více rodin starat o své drahé prarodiče na vlastní pěst. Jde opravdu o časovanou bombu,“ tvrdil Martin Fojtík, který se na trhu s nemovitostmi pohybuje více než 15 let.

Property Fund for Living SICAV

Foto: PFFL

Martin Fojtík, ředitel fondu PFFL.

Fond se zaměřuje na financování, výstavbu a provozování nemovitostí v oblasti poskytování zdravotní a léčebné péče zejména domovů pro seniory, a to jak klasických, tak domovů se zvláštním režimem – Alzheimercenter, a to prostřednictvím nemovitostních společností.

Developeři stojící za fondem PFFL mají zkušenosti s výstavbou soukromých domovů pro seniory. Na kontě mají postavené projekty v Chrudimi, v Kolíně nebo na pražské Klamovce.

Každý rok se eviduje kolem 80 tisíc neuspokojených žádostí v domovech pro seniory. Je běžnou praxí, že většina žadatelů si podá více žádostí najednou, v průměru tři až pět. Ani to ale nepomáhá.

Stát v současné době není schopen vyhovět poptávce, nemá koncepci, má předraženou výstavbu a neefektivní provoz.
Martin Fojtík, ředitel fondu PFFL

„Čekací doba na lůžko je dva roky, což nám rozhodně nepřijde důstojné. Stát v současné době není schopen vyhovět poptávce, nemá koncepci, má předraženou výstavbu a neefektivní provoz,“ doplnil Martin Fojtík. „Jedním z cílů by mělo být zvyšování kvality života seniorů na úroveň známou ze zahraničí.“

Paradoxem je, že aktuálně neexistuje žádný dotační program pro rozšíření potřebné sítě domovů pro seniory nebo domovů se zvláštním režimem. Minimum prostředků na podporu seniorů je také vyčleněno z fondů EU.

„Je potřeba připravit koncept výstavby napříč celou republikou. Unifikovanou výstavbu, která zajistí ekonomický provoz a komfortní prostředí pro seniory. Tohle všechno umíme, sháníme na to soukromé peníze,“ tvrdí Fojtík.

„Dokážeme postavit jedno lůžko mezi 1,1 až 1,3 milionu korun podle velikosti, standardu a ceny pozemku. Cílem fondu je vybrat aspoň 1 miliardu korun v následujících čtyřech letech, investiční horizont fondu pro investory je minimálně 3 roky,“ dodal.

Reklama

Doporučované