Hlavní obsah

Frontex posílí, má mít 10 000 příslušníků. Proti jsou Itálie či Maďarsko

Frontex by měl do roku 2027 mít deset tisíc členů.Video: Klára Mališová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Evropský parlament podpořil návrh na posílení pohraniční a pobřežní stráže EU. Unii tak chce připravit na současné výzvy související s migrací a bezpečností. Státy jako Itálie, Maďarsko či Rakousko však s přijetím nařízení otálejí, jelikož podle nich zasahuje do vnitřních záležitostí zemí.

Článek

Agentura Frontex, která střeží hranice EU, by podle nového nařízení Evropského parlamentu měla rozšířit své řady. Stráž nyní čítá 1700 členů, do roku 2027 by podle návrhu měla disponovat plně funkčním stálým desetitisícovým sborem. Podpořit by měl vnitrostátní orgány při plnění úkolů v oblasti kontroly hranic, návratové politiky a v boji proti přeshraniční kriminalitě.

„Agentura EU pomáhající s ochranou vnějších hranic hraje zásadní roli při zvládání migrace,“ uvedl poslanec Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Nařízení uvítal i europoslanec Jaromír Štětina: „Jedině díky navracení těch, kdo nemají nárok na mezinárodní ochranu, bude moci EU poskytnout pomoc těm, kdo ji opravdu potřebují. Je proto zásadní spolupracovat se státy, odkud migranti přicházejí. Evropská pobřežní stráž bude moci zřídit pobočky ve třetích zemích a spolupracovat s místními orgány na navracení migrantů a zvládání migračních toků přímo na místě,“ uvedl.

Než vejde nařízení v platnost, musí ho ještě formálně potvrdit členské státy EU. Státy jako Itálie, Maďarsko či Rakousko však s jeho přijetím váhají – zasahuje podle nich do vnitřních záležitostí zemí.

Europoslanci také znovu neschválili možnost Frontexu jednat na hranicích navzdory rozhodnutím daného členského státu.

Evropský komisař pro migraci Dimitris Avramopoulos naopak věří, že k rozšiřování pobřežní a pohraniční stráže dochází i přes zdrženlivý postoj několika států k pokroku. „Aktuální stav nemůžeme porovnávat se situací, která na hranicích panovala před pěti lety,” uvedl pro německý zpravodajský server Deutsche Welle. Zaměstnanci Frontexu by tak podle Avramopoulose měli brzy mít právo migranty na hranicích odmítnout vpustit do země, což by podle něj mělo vést k potlačení nelegální migrace.

Počet nelegálních migrantů překračujících hranice v Evropské unii v porovnání se situací v roce 2015 klesl. Podle Frontexu v roce 2018 nelegálně překročilo hranice 150 tisíc lidí.

Reklama

Doporučované