Hlavní obsah

Fronty jak na banány. Lidé vzali testování útokem

Davy ve frontě museli v Brně uklidňovat i strážníci.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Chaos, zmatky i drobné rozmíšky. Tak od rána vypadá start plošného testování v Praze, Brně a Litoměřicích. K odběrovým stanům dorazily tisíce lidí.

Článek

Velký test, který má ukázat, jak moc koronavirus prostoupil Českem, začal. Od rána se testuje v Praze, Brně či Litoměřicích.

Třeba v Brně, kde se mohou lidé nechat testovat u Fakultní nemocnice Brno a na Moravském náměstí, byla už od časného rána situace živelná. Fronty byly delší než v předvelikonočních hobbymarketech a lidé se často ve frontách dohadovali.

„Je to chaos. Akce je výborná, ale organizace typicky česká. Jestliže v Olomouci včera věděli, že jsou u přihlašování přes internet všechny termíny plné, měli se tady na to připravit. Čekám tady už dvě a půl hodiny,“ hlásil v půl jedenácté Jaromír Novák, který přišel do univerzitního kampusu.

Testování v Brně začalo v osm hodin ráno, nicméně v tu dobu už se před stany tísnily desítky lidí.

Než před bohunickou nemocnici dorazili strážníci a čekající davy uklidnili, panoval na místě chaos. Lidé se hádali o místa, neudržovali odstupy. „Máme na starosti samotné testování, ne organizaci front,“ řekla mluvčí Univerzity obrany Lenka Dvořáková. Právě medici se společně s Armádou ČR a zdravotníky na testování podílejí. Mají však na starost samotné odběry.

Už krátce po desáté strážníci doporučovali příchozím, ať raději zkusí štěstí v dalších dnech. „Můžete jít samozřejmě do fronty, ale potrvá to klidně čtyři hodiny, než se dostanete na řadu,“ upozorňovali.

Foto: Petr Juna, Seznam Zprávy

Sady pod budovou ministerstva zdravotnictví zaplnili zájemci o testování. Už před desátou bylo plno.

Podobné situace se odehrávaly i na dalších místech. V Praze do Zítkových sadů nedaleko sídla ministerstva zdravotnictví také přišly stovky lidí. „Krátce po desáté už jich bylo odhadem 450,“ hlásil z místa reportér Seznam Zpráv Petr Juna.

Na lidi, kteří přišli po nich, se už ve středu s největší pravděpodobností nedostane. „Za hodinu zvládáme asi 35 lidí. Počítáme, že maximální počet je 400 otestovaných denně,“ uvedla mluvčí armády Eva Cajthamlová.

Organizátoři přesto nechávali na příchozích, jestli si dlouhou frontu vystojí a dostanou se na řadu třeba až za několik hodin.

Davy překvapily i ministerstvo zdravotnictví. „Takový zájem jsme nečekali. Řešíme objednávkový systém pro další dny,“ uvedl na tiskové konferenci ministr Adam Vojtěch.

Testování dobrovolníků mají na starosti studenti medicíny z různých univerzit. „Koordinace za mě ze začátku vázla. Na druhou stranu je pozitivní, že máme víc testovaných za hodinu, než jsme čekali. A taky si všechno začínáme ujasňovat,“ uvedl medik Lukáš Panenka, který se podílí na testování v Zítkových sadech.

Podle něj se zatím daří získávat vzorky od lidí různých věkových kategorií. Ráno od osmi do deseti hodin bylo třeba v Brně vyhrazené lidem starším šedesáti let.

Přicházeli i mladší lidé. „Vychází to dobře. Nejvíc je samozřejmě lidí mezi 18 a 39 lety, ale i lidí ve věku 39 až 59 let, pro něž je tenhle stan určený, takže to vychází zhruba tak napůl,“ dodal Panenka.

Pokud si zájemce vystojí frontu, testování je velmi rychlé. Stačí vyplnit dotazník, pak medici dobrovolníkovi odeberou krev z prstu. Poté ji nanesou na odběrovou destičku. Výsledek rychlotestu je hotový asi za patnáct minut.

Testování se zítra rozšíří také do Olomouckého kraje. Má trvat až do konce dubna. Je však možné, že organizátoři vzorky od avizovaných 27 tisíc lidí získají mnohem dříve.

Reklama

Související témata:

Doporučované