Hlavní obsah

Fronty na očkování mají vyřešit praktici, velká vakcinační centra už nebudou

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Od konce prázdnin zájem o očkování klesal, v posledních dnech se ale trend úplně otočil a dlouhé fronty jsou na mnoha místech.

Reklama

Podle jihočeského hejtmana Martina Kuby znovu oživovat velkokapacitní centra nedává smysl, jeho moravskoslezský kolega Ivo Vondrák ale zavelel, aby tamní největší centrum kvůli novému náporu fungovalo i nadále.

Článek

Pátečních 4224 pozitivních testů je novým podzimním rekordem v počtu potvrzených případů nemoci covid-19 v Česku. Nejen znovu sílící epidemie, ale i probíhající aplikace třetích dávek vakcíny a k tomu chystané tvrdší podmínky pro proplácení testů a uznávání bezinfekčnosti jsou dalšími důvody, proč se znovu začaly tvořit fronty před očkovacími centry.

Včera bylo v Česku dle oficiálních statistik podáno 29 836 očkovacích dávek, což je nejvíce od konce srpna.

Situace je taková, že na mnoha místech už lékaři a sestry těžko stíhají uspokojovat zvýšený zájem. Tíže vakcinace teď přitom leží hlavně na nemocnicích, jelikož většina velkokapacitních center, která byla začátkem roku zřízena mimo zdravotnická zařízení, už ukončila provoz.

To největší v pražské hale O2 universum skončilo 10. září, centrum na brněnském výstavišti uzavřelo už na konci srpna a třeba Výstaviště České Budějovice vypadlo ze soupisky očkovacích míst na konci září.

Jenom dočasný nápor?

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) považuje za nereálné, že by se velkokapacitní centra znovu oživovala. Podle něj to není ani nutné, pokud začnou naplno očkovat i praktičtí lékaři.

Nynější vysoký zájem byl podle něj vyvolán hlavně tím, že Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo, že třetí očkování bude možné už po šesti měsících od druhé dávky, a obeslalo naráz všechny očkované, kterých se urychlení zrovna týká.

„Jde o to, že v jednu chvíli dostalo SMS s pozvánkou 600 tisíc lidí, ale toto se už nebude opakovat, dále už budou lidé na třetí dávku obesíláni průběžně. U nás v Jihočeském kraji se to bude týkat jen nízkých tisíců očkovaných týdně. Může to být třeba 4000, ale také to vychází jen na 900 lidí týdně. A k tomu není určitě nutné revitalizovat velkokapacitní očkovací centra,“ soudí hejtman Kuba, který je i šéfem Asociace krajů. Podobně to prý vidí i kolegové v dalších regionech.

Normální je očkování u praktiků

Nicméně hejtman Kuba v rozhovoru pro Seznam Zprávy jedním dechem také zdůraznil, že se musí urychleně rozjet systém očkování u praktických lékařů, protože jen nemocnice podle něj nápor nezvládnou.

„Není přece možné, aby chodili lidé do nemocnic a zlobili se tam na sestřičky, že tam musí tak dlouho čekat, a zároveň tolerovali, že jejich vlastní praktický lékař neočkuje,“ zlobí se Kuba. Poukazuje na to, že zatím očkují řádově jen stovky praktiků, ačkoliv už dříve bylo ze strany Sdružení praktických lékařů zmiňováno, že se zapojí až pět tisíc obvodních lékařů.

„Normální stav přece je, že se lidé očkují u svých praktických lékařů. A já prosím všechny praktiky, abychom se k tomuto normálnímu stavu vrátili,“ vybízí Kuba. Třeba v jindřichohradecké nemocnici, patřící také pod Jihočeský kraj, podle jeho slov nyní očkují kolem 400 lidí denně a dostávají se na meze své kapacity.

Šéf praktiků: Klíčovou vakcínu ještě nemáme

O zásadní roli praktiků už dříve hovořil i dosluhující ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Šéf Sdružení praktických lékařů Petr Šonka kritiku odmítá a považuje ji ze strany některých krajských politiků za tradiční, ale ne zrovna férový „folklor“.

Důvodů, proč vakcinace u nich stále zaostává za očekáváním, je prý více, včetně dlouhotrvajících problémů s příliš velkým balením očkovací látky, ale klíčová brzda podle něj je v tom, že se až doposud k praktikům nezavážela nejpoužívanější vakcína Comirnaty od firem Pfizer a BioNTech. Její distribuce má začít po průtazích až zkraje příštího týdne.

„A právě toto je klíčové z hlediska podávání třetích dávek. Když někdo dostal dvakrát vakcínu Pfizer, sám celkem přirozeně vyžaduje stejnou i při třetí dávce,“ podotýká Šonka.

Co se týče prvoočkovanců, tam podle něj žádný problém až doposud nebyl. „V září a v říjnu byl zájem minimální, mám to i z vlastní zkušenosti, když jsme složitě sháněli lidi, aby se k nám do ordinace přišli naočkovat. Od příštího týdne se to změní, ke mně například přiveze distributor první dávky Pfizeru ve středu,“ reagoval na dotazy šéf praktiků Petr Šonka.

V Ostravě velké centrum zůstane

I hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) mluví o tom, že do budoucna by otěže očkování měli převzít praktici, ale zatím si nedokážou představit, že by to zvládli bez pomoci.

V jejich kraji se tudíž rozhodli, že klíčové velkokapacitní očkovací centrum na ostravském Výstavišti Černá louka zůstane zatím v provozu. Přitom mělo původně skončit v závěru října.

„Uzavření očkovacího centra bylo odsunuto na neurčito. Dohodli jsme se tak s ostravským primátorem a s šéfem Fakultní nemocnice Ostrava. Pokud tam lidé budou chodit a bude stále zájem, tak to nemá cenu rušit,“ sdělil Vondrák pro Seznam Zprávy.

„Já jsem se o tom bavil už asi před měsícem i s plukovníkem Šnajdárkem (šéf centrálního týmu Chytrá karanténa - pozn. red.) a s panem premiérem Babišem, a říkal jsem jim, že bych byl s tím rušením velkokapacitních center velmi opatrný. A tady se to jednoznačně potvrzuje,“ myslí si hejtman Vondrák, že nyní při růstu poptávky dochází na jeho slova.

Zásadní rozdíl oproti loňsku

Ze strany hejtmanů zní zároveň jednoznačný názor, že očkování je stále naprosto klíčovým prvkem boje s epidemií covidu-19.

„Mezi nakaženými i hospitalizovanými jednoznačně převažují neočkovaní. My teď máme v kraji na jednotkách intenzivní péče 15 lidí, a jak mi říkal šéf ostravské fakultní nemocnice, mezi nimi momentálně není nikdo očkovaný,“ vyzdvihuje Ivo Vondrák.

Jihočeský hejtman Martin Kuba zase hovoří o tom, že aktuální „rekordní“ čísla velí k ostražitosti, ale je třeba mít na paměti, že mezi pozitivně testovanými je nejvíce dětí a mladých lidí do 20 let, kteří s vysokou mírou pravděpodobnosti v nemocnici neskončí. Lidí z daleko rizikovější skupiny seniorů je minimum.

„To je zásadní rozdíl oproti loňsku, a jelikož ta první skupina je vesměs neočkovaná a druhá ve výrazné většina očkovaná, přičemž jsou obě zhruba stejně početné, je celkem zřetelné, jak klíčový význam očkování má. A já doufám, že si to lidé, kteří se ještě očkovat nenechali, uvědomí,“ vypichuje hejtman Martin Kuba.

Reklama

Doporučované