Hlavní obsah

Fronty před lékárnami. Uruguay udělala z lékárníků dealery marihuany

V Uruguayi se stojí fronty před lékárnami. Důvodem je legální konopíVideo: Ruptly

 

Reklama

Nově platný zákon dovoluje místním občanům užívat konopí k rekreačním účelům. Z lékárníků se stávají dealeři.

Článek

V uruguayské metropoli Montevideo se stojí fronty před lékárnami. Důvodem je zákon o legalizaci konopí, který jej nově dovoluje legálně užívat také k rekreačním účelům. Z Uruguaye se ale nestává další Amsterdam, marihuanu zde prodají jen místním rezidentům. Ti si v lékárnách mohou koupit až 40 gramů měsíčně. Všechny zákazníky zanese lékárna do centrální databáze a podle množství odběru budou podrobeni sledování. Pokud to, co nakoupí, dále prodají, dopustí se nelegální distribuce.

Tímto krokem se z Uruguaye stává první země na světě, která kompletně legalizovala jak produkci, tak prodej konopí, a to včetně takzvaných rekreačních účelů.

Někteří lidé zůstavají vůči kroku vlády skeptičtí. Legálně prodávané konopí podle nich nedosahuje takových kvalit jako „paraguayský press”, lisovaná směs marihuany prodávaná nelegálně. „Lidé, kteří marihuanu kouří, se stejně budou držet tradiční cesty, tedy shánět od nelegálních dealerů či pěstovat doma. Konopí v lékárně si kupovat nebudou,” uvedl jeden z nich.

Pro vlastní účely je možné také pěstovat vlastní marihuanu. Jeden registrovaný Uruguayec může pěstovat až šest rostlin. Co se týče kouření marihuany, paltí v Uruguayi stejné podmínky jako pro tabákové výrobky. Na veřejných prostranstvích i u venkovních stolů v restauracích se smí kouřit. Kouření marihuany je povolené od 18 let.

Reklama

Související témata:

Doporučované