Hlavní obsah

Froomova podpora mě nakopla, věřit jsem začal až před časovkou, říká nečekaný vítěz Tour de France

Geraint Thomas ovládl Tour de France.Video: Lucie Hrdličková, AP, Seznam Zprávy

 

Reklama

Geraint Thomas promluvil o senzačním vítězství v Tour de France. Britský cyklista ze stáje Sky prozradil, v které části závodu začal pomýšlet na triumf, jaký vliv na vítězství měla podpora jeho stájového kolegy a trojnásobného vítěze Staré dámy Chrise Frooma, i jaké má plány do budoucna.

Článek

105. ročník Tour de France ovládl poprvé v kariéře velšský cyklista Geraint Thomas ze stáje Sky. Dvojnásobný olympijský vítěz ve stíhacím závodu družstev si v loňském roce pádem v deváté etapě Tour zlomil klíční kost a musel odstoupit, přestože byl na průběžném druhém místě. Letos věděl, že je ve skvělé formě, snažil se ale soustředit na celý proces a zvládat den po dni.

Pomýšlet na vítězství si Thomas dovolil až večer před předposlední etapou, kde si třetím místem v časovce pojistil celkový triumf: „Myslím, že sebevědomí mi hodně zvedly výhry ve dvou horských etapách po sobě. Ale až v noci před časovkou jsem se nad tím doopravdy zasnil,” přiznává vítěz. „Ale až do tohoto bodu jsem se vždy jen snažil soustředit se na závod a nemyslet moc dopředu, nenechat se tím unést. Protože myslím, že jakmile s tím začnete, přestanete být ve střehu a v tu chvíli to může začít jít z kopce.”

Tři roky nepoznala Stará dáma jiného vítěze než Chrise Froomea. Podle původní strategie týmu Sky měl dvaatřicetiletý Thomas krýt záda svému úspěšnému krajanovi – po vítězství v 11. etapě se ale ujal vedení a od té doby navyšoval svůj náskok.

Když o rok starší Froome zjistil, že tentokrát na vítězství stačit nebude, kolegu podpořil. A to podle nového krále Tour sehrálo důležitou roli: „Mít ho v týmu samozřejmě také hodně ulevilo napětí. V pár posledních etapách mě podpořil a byla to samozřejmě obrovská pocta od člověka jeho kalibru, kterého vnímám jako pravděpodobně toho nejlepšího jezdce Grand Tour všech dob. Takže to, že mi pomáhal, byla obrovská pocta.”

Reklama

Související témata:

Doporučované